Pomembnost vitamina D

Pomembnost vitamina D

27.11.2020

Pomembnosti vitamina D ne moremo več prezreti. Pred kratkim so specialisti na UKC Ljubljana zbrali številne študije v enostavne smernice boja proti koronavirusni bolezni. Smernice so podane za tiste, ki se želijo le zaščititi pred virusno okužbo, kot tudi za starostnike, nosečnice, otroke in celo za akutno bolne, ki se zdravijo doma ali na intenzivnem oddelku. Najdete jih na koncu članka.

Nekaj o virusih sem že pisala ob začetku prvega vala porasta okužb z novim koronavirusom. Spomin si lahko osvežite tukaj. V tem članku pa si podrobneje razčlenimo nekaj dejstev o vitaminu D.

Vitamin ali hormon?

Vitamin D spada v skupino steroidov tako kot hormoni progesteron, kortizol, testosteron in estrogen. Izvorna snov vseh omenjenih hormonov, vključno z vitaminom D, je holesterol. Receptorji vitamina D so v številnih celicah po vsem telesu. Ko se s pomočjo sonca aktivirana oblika vitamina D veže na te sprejemnike/receptorje, se v celicah sprožijo številni procesi na molekulski in genski ravni. Vitamin D celice aktivira na različne načine. Obstajajo že precej močni namigi, da tudi v možganskih celicah vitamin D prek svojih VDR receptorjev te aktivira v sodelovanju s serotoninom. Tako lahko razložimo sezonsko pogojena depresivna stanja ali le kronično slabo počutje pozimi.

 

Sem dovolj na soncu?

Sončni žarki zaradi UV-svetlobe aktivirajo vitamin D v našem telesu. Kakšna koncentracija vitamina D se ustvari v telesu pri izpostavljenosti soncu, pa je odvisno od UV-indeksa, to je količine in vpadnega kota sončnih žarkov, letnega časa, geografske lege kot tudi starosti in tipa kože. Vrednost UV-indeksa mora biti 3 ali več, da zagotovi zadostno aktivacijo vitamina D.

 

Slika: U. Groeber / M. F. Holick, Vitamin D, str. 21.

Kot je razvidno iz slike, ima Slovenija še oktobra dovolj močan UV-indeks, da zagotovi 3.000 enot vitamina D v telesu, saj leži v rumeno obarvani coni. November in zimski meseci pa ne zagotavljajo več zadostne aktivacije, zato je suplementacija z vitaminom D bistvena. Severneje ko gremo po naši polobli, večja je potreba po nadomeščanju vitamina D. Anglija in skandinavske države imajo nižji UV-indeks kot tudi tip kože z manj pigmenta. Tako vsi dejavniki govorijo v smeri nujnega nadomeščanja vitamina D za te severne države.

UV-indeks za svoj kraj lahko čez celo leto spremljate tukaj.

Vitamin D v vlogi inšpektorja in zdravnika

Lahko bi rekli, da je naloga vitamina D nadzorovati imunski sistem telesa. Kadar celica izgubi nadzor nad delitvijo in se začne nenadzorovano deliti (kot na primer tumorske celice), poseže vitamin D v proces samouničenja celice ali aktivira kontrolne mehanizme na genski ravni.

Nekatere celice, ki uničujejo mikroorganizme v telesu, imenujemo jih makrofagi, imajo poleg VDR receptorjev tudi lastnost, da same tvorijo svoj lasten vitamin D. Zaradi tovrstne evolucijsko vgrajene, prilagojene in prirojene lastnosti vitamin D vpliva tudi na zmanjšan razvoj avtoimunih obolenj (kot so psoriaza, revmatoidni artritis, avtoimuna ščitnična obolenja, multipla skleroza in podobno).

Starostnik in vitamin D

Koža starostnika zmore pretvoriti vitamin D iz neaktivne v aktivno obliko le še v 30 odstotkih. Zato je pri starostnikih potreba po vnosu D3 oblike vitamina D še toliko bolj pomembna. Če pa starostnik ob tem trpi tudi zaradi povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, revmatizma, črevesnih obolenj in osteoporoze, je že skoraj nujno, da prosi zdravnika, da mu določi vrednost vitamina D v krvi. Ob nizki koncentraciji (manj kot 50 nmol/l pa do 75 nmol/l) se predpiše ustrezno nadomeščanje, ki mora znašati 4.000 IU dnevno čez celo leto.

 

Slika: Holickov barometer vitamina D v krvi

Debelost in vitamin D

Kljub prehranskim preventivnim programom in politiki zdravega načina življenja v populaciji še vedno beležimo čezmerno telesno težo in porast glavnih bolezni, povezanih z njo. Te so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, zamaščenost jeter, ortopedske težave.

In kaj ima vitamin D skupnega z debelostjo? Vitamin D ima neposreden vpliv na inzulinsko odzivnost in presnovo maščob. Prenizka vrednost vitamina D predstavlja tveganje za debelost. Če je delež maščobnih celic v telesu previsok, se vitamin D izgublja, pospešeno porablja in razgrajuje. Zato morajo ljudje z indeksom telesne mase nad 25 enot zaužiti 2- do 3-krat večje koncentracije vitamina D. Koliko odrasla oseba s čezmerno telesno težo resnično potrebuje vitamina D, lahko določimo samo z laboratorijskim testom vitamina D v krvi. Najnovejše smernice priporočajo 2.000 do 4.000 IU na dan, vsaj v mesecih z manj sonca.

 

 

Najnovejša priporočila jemanja vitamina D v času koronavirusne bolezni

Ugledni slovenski strokovnjaki so pripravili priporočila za nadomeščanje vitamina D3 v obdobjih respiratornih okužb in tudi za vse, okužene s koronavirusom SARS-CoV-2. Objavljamo jih v celoti, tako za preventivo kot za kurativo. Avtorji priporočil so M. Pfeifer, D. Siuka, I. Pravst, A. Ihan, objavljena pa so bila 29. oktobra 2020.

 

 

Celotna priporočila za nadomeščanje vitamina D3 v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje vitamina D3 pri posameznikih, okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2,so dosegljiva tukaj.

Če vam je tabela nerazumljiva, jemljete zdravila ali vas skrbi uživanje čezmernega števila kapsul, nas vedno lahko pokličete ali nam pišete. Na vaše dileme vama odgovoriva Aleksandra Barbarić Kovačić, dr. med., in Antonina Rome, dr. med.

Antonina Rome, dr. med.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.