Ni dokazov, da je depresija posledica nizke ravni serotonina

Ni dokazov, da je depresija posledica nizke ravni serotonina

11.08.2022

Zgolj teorija

Kar nekaj desetletij je bilo potrebnih, da so teorijo "kemičnega neravnovesja", ki se je že močno zasidrala v stroko, postavili pod veliko vprašanje, s pomočjo večje pregledne študije v okviru UCL (University College of London). Zadnje raziskave teorije neravnovesja v možganih ne podpirajo več in teorija ostaja nepotrjena hipoteza.

Čeprav je bila serotoninska teorija depresije prvič predlagana v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, jo je v devetdesetih letih začela intenzivno spodbujati farmacevtska industrija z namenom trženja nove vrste antidepresivov, znanih kot selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI). Zamisel so podprle tudi uradne ustanove, kot je Ameriško psihiatrično združenje, ki javnost še vedno prepričuje, da "razlike v nekaterih kemičnih snoveh v možganih lahko prispevajo k simptomom depresije".

Ljudje so sprejeli, kar so jim zdravniki govorili. In mnogi so začeli jemati antidepresive, ker so verjeli, da je z njihovimi možgani nekaj narobe. V obdobju tega marketinškega pritiska se je uporaba antidepresivov močno povečala.

NIJZ v Sloveniji ugotavlja, da se že vrsto let najpogosteje predpisuje antidepresive iz skupine selektivnih zaviralcev privzema serotonina. V letu 2015 je bilo predpisanih 326,8 tisoč receptov v vrednosti 4,1 milijonov evrov. Vir: NIJZ (klikni za povezavo)

Na Statističnem uradu Republike Slovenije ugotavljajo, da uporaba antidepresivov v Sloveniji narašča. Vir: SURS (klikni za povezavo)

Prvi celovit pregled

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja potekajo obsežne raziskave serotoninskega sistema, vendar doslej niso bile sistematično zbrane. V okviru krovnega projekta so izvedli pregled raziskav, ki je vključeval sistematično prepoznavanje in zbiranje obstoječih dokazov z vseh glavnih področij raziskav serotonina in depresije. Čeprav so v preteklosti že obstajali sistematični pregledi posameznih področij, pa nobeden ni združil dokazov z vseh različnih področij s takšnim pristopom.

Eno od področij raziskav, ki so jih vključili, so bile raziskave, ki so primerjale ravni serotonina in njegovih razgradnih produktov v krvi ali možganski tekočini. Na splošno te raziskave niso pokazale razlik med osebami z depresijo in osebami brez depresije.

Drugo področje raziskav se je osredotočilo na serotoninske receptorje, ki so beljakovine na koncih živcev, s katerimi se povezuje serotonin in ki lahko prenašajo ali zavirajo učinke serotonina. Raziskave najpogosteje preučevanih serotoninskih receptorjev so pokazale, da med osebami z depresijo in osebami brez depresije ni razlik ali pa da je aktivnost serotonina pri osebah z depresijo dejansko povečana, kar je nasprotno od napovedi serotoninske teorije.

Tudi raziskave serotoninskega "transporterja", to je beljakovine, ki pomaga pri zaključevanju učinka serotonina (to je beljakovina, na katero delujejo SSRI), so pokazale, da je aktivnost serotonina pri ljudeh z depresijo povečana, če sploh. Vendar je te ugotovitve mogoče pojasniti z dejstvom, da je veliko udeležencev v teh študijah uporabljalo ali trenutno uporablja antidepresive.

Pregledali so tudi raziskave, ki so preučevale, ali je mogoče pri prostovoljcih z umetnim zniževanjem ravni serotonina povzročiti depresijo. Dva sistematična pregleda študij iz let 2006 in 2007 ter vzorec desetih najnovejših študij (v času izvajanja te raziskave) so pokazali, da znižanje serotonina pri več sto zdravih prostovoljcih ni povzročilo depresije. Eden od novejših znanstvenih pregledov je pokazal zelo šibke dokaze o učinku v majhni podskupini ljudi z družinsko anamnezo depresije, vendar je šlo le za 75 udeležencev.

V zelo obsežnih študijah, ki so vključevale več deset tisoč bolnikov, so preučevali variacije genov, vključno z genom, ki ima navodila za izdelavo serotoninskega transporterja. Med osebami z depresijo in zdravimi kontrolnimi osebami niso odkrili razlik v pogostosti različic tega gena.

Čeprav je znana študija ugotovila povezavo med genom za prenašanje serotonina in stresnimi življenjskimi dogodki, večje in obsežnejše študije kažejo, da takšna povezava ne obstaja. Vendar pa so stresni življenjski dogodki sami po sebi močno vplivali na poznejše tveganje za razvoj depresije

Nekatere od študij v našem pregledu, ki so vključevale osebe, ki jemljejo ali so prej jemale antidepresive, so pokazale dokaze, da lahko antidepresivi dejansko zmanjšajo koncentracijo ali aktivnost serotonina.

Brez dokazov

Serotoninska teorija depresije je bila ena najvplivnejših in najbolj raziskanih bioloških teorij o nastanku depresije. Nova študija je pokazala, da to stališče ni podprto z znanstvenimi dokazi. Prav tako postavlja pod vprašaj podlago za uporabo antidepresivov.

Večina antidepresivov, ki se zdaj uporabljajo, naj bi delovala prek svojih učinkov na serotonin. Nekateri vplivajo tudi na možgansko kemikalijo noradrenalin. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da so dokazi o vpletenosti noradrenalina v depresijo šibkejši kot dokazi o vpletenosti serotonina.

Drugega sprejetega farmakološkega mehanizma, kako lahko antidepresivi vplivajo na depresijo, ni. Če antidepresivi učinkujejo kot placebo ali z omrtvičenjem čustev, potem ni jasno, ali so bolj koristni kot škodljivi.

Čeprav se morda zdi, da bi obravnavanje depresije kot biološke motnje zmanjšalo stigmatizacijo, so raziskave dejansko pokazale nasprotno, pa tudi to, da so ljudje, ki verjamejo, da je njihova depresija posledica kemičnega neravnovesja, bolj pesimistični glede svojih možnosti za ozdravitev.

Pomembno je, da ljudje vedo, da je ideja depresije kot posledice "kemičnega neravnovesja", hipotetična. In ne razumemo, kaj z možgani naredi začasno zvišanje serotonina ali druge biokemične spremembe, ki jih povzročijo antidepresivi. Sklepamo, da je nemogoče trditi, da je jemanje antidepresivov SSRI smiselno ali celo popolnoma varno.

Royal College of Psychiatrists je v zadnjih letih s svojega spletnega mesta odstranil vsa sklicevanja na "kemična neravnovesja". V uradnih izjavah sedaj navajajo, da je "prvotna zamisel, da antidepresivi 'odpravljajo kemično neravnovesje v možganih', preveč poenostavljena".

Če jemljete antidepresive, je zelo pomembno, da jih ne prenehate jemati, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom. Obstajajo tudi zelo učinkoviti programi, ki podpirajo varno in postopno prenehanje jemanja tovrstnih zdravil, katere uporabljamo tudi v naših centrih.

Več informacij o vplivu psihoaktivnih drog lahko pridobite tudi pri različnih svetovnih organizacijah, kot je CCHR International.

Tovrstne informacije so pomembne, da se posameznik lahko informirano odloči, ali bo ta zdravila jemal ali ne. Obstajajo tudi drugačne rešitve. V enem od naših prispevkov smo pisali tudi o tem.

Članek je povzet iz tujih medijev in dotične akademske raziskave.

Povezave:

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.