Skrivnosti niacina

Skrivnosti niacina

07.05.2021

Niacin je v medicini znan kot eden redkih vitaminov, ki povzroča stranske učinke nenadnega izbruha rdečice na koži in srbenja ter po nekaj minutah izgine. Toda ti stranski učinki so v naravni medicini pravzaprav zaželeni in jih ne štejemo za negativne.

Gre za razširitev krvnih žil in izboljšan pretok v tkivih, ob tem pa pride do izplavljanja strupenih odpadnih snovi, ki nastajajo v tkivih. V telesu je niacin prekurzor dveh molekul, ki imata velik pomen pri številnih kemijskih reakcijah, ki potekajo v telesu.

 

 

Kaj sploh je niacin?

Niacin ali nikotinska kislina je vitamin B3. Kot za vse vitamine kompleksa B je tudi za niacin značilno, da je vodotopen. To pomeni, da se niacin ne kopiči v telesu.

V prehranskih dopolnilih se pogosto uporablja neaktivna oblika vitamina B3 (niacinamid), vendar z vidika naravne medicine raje svetujemo aktivne oblike niacina. Zaradi uporabe višjih terapevtskih odmerkov aktivne oblike, ki jih »predpisujejo« po spletu, priporočamo, da se obrnete na naš zdravstveni tim po nasvet o jemanju in uporabi niacina v prehranskih dopolnilih.

 

 

O začetkih in poznavanju niacina

Niacin je bil prvi vitamin, ki so ga opisali leta 1952 (dr. Abram Hoffer) pri zdravljenju shizofrenije. Čez tri leta sta dr. Hoffer in dr. Altschul ugotovila pozitivne učinke na presnovo maščob. Leta 2003 pa je prof. dr. Stefan Offermanns odkril, da se na maščobnih celicah v telesu nahaja receptor za niacin in tako potrdil do takrat le opazovane učinke niacina na modulacijo holesterola v krvi.

Zanimiva se mi zdi raziskava Ameriškega združenja za srce iz leta 2004, ki jo je vodil dr. A. J. Taylorja skupaj z ekipo, kjer so opazovali vpliv niacina na žilno steno glavne vratne arterije, ki dovaja kri v predel glave in predstavlja velik rizični dejavnik za možgansko kap, kadar je podvržena aterosklerozi. Izsledki so dokazali, da je sočasna uporaba terapije s statini in niacinom s podaljšanim sproščanjem upočasnila razvoj ateroskleroze za 68 odstotkov v primerjavi s skupino, ki je jemala zgolj statine. V skupini so bili vključeni posamezniki z znano srčno boleznijo in zmerno nizkim HDL holesterolom.

Pozitivni učinki niacina na telo

Niacin v telesu:

 • znižuje LDL holesterol in trigliceride,
 • zvišuje HDL holesterol,
 • pomaga pri preprečevanju razvoja srčnih obolenj,
 • blagodejno deluje pri diabetesu tipa 1,
 • izboljšuje delovanje možganov in zmanjšuje utrujenost,
 • sodeluje pri ohranjanju lepe in zdrave kože,
 • izboljšuje delovanje sluznic.

Ko niacina primanjkuje

Znaki in simptomi pomanjkanja niacina so:

 • izguba apetita in utrujenost,
 • depresije in psihoze,
 • šibkost mišic,
 • dermatitisi in luščeča koža na soncu izpostavljenih predelih,
 • ustne razjede,
 • slab imunski sistem.

Čezmerno uživanje alkohola, prirojene presnovne motnje triptofana in kronične diareje lahko povečajo potrebe po večjem vnosu niacina.

Nutricionisti menijo, da je dnevni vnos niacina s prehrano zadosten, da se pokrijejo telesne potrebe. Ker se niacin sintetizira tudi v telesu iz aminokisline triptofan in ker je ta sinteza pomembnejša od prehranskega vnosa, pravimo, da so živila, ki so dober vir beljakovin, tudi dober vir niacina.

Dobri viri niacina pa so meso, predvsem jetra in ribe, kjer se niacin nahaja v prosti obliki. Nekaj niacina vsebuje celo kava. Najdemo ga tudi v žitaricah, vendar je tu niacin vezan z drugimi snovmi in je zato v telesu skoraj neizkoriščen. Z encimsko razgradnjo ga telo izkoristi nekje do 10 odstotkov, kar je izredno malo in zato žit ne štejemo med dobre vire tega vitamina.

 

 

Visoki odmerki niacina?

Dnevni vnos niacina, kjer želimo doseči preventivne učinke na telo in zdravje, se giblje med 20 in 200 mg. Ker se absorbira v želodcu in delno tudi v tankem črevesju, obenem pa je za sluznico lahko precej agresiven, svetujemo, da ga ne zaužijete na tešče ali s kavo, rajši po ali med obrokom.

Višjih odmerkov od tu omenjenih ne svetujemo brez posveta z zdravnikom, ki je usposobljen ali izobražen v vitaminski terapiji.

Čeprav svetujejo amidno obliko niacina, pa na podlagi naših izkušenj lahko napišem, da so se aktivne niacinske oblike izkazale za učinkovitejše v sklopu medicinske bioresonance v naših centrih BIORESONA.

 

 

Zgodba iz naših centrov

»Imamo družinsko nagnjenje k povišanemu holesterolu. Ker sama menim, da sem premlada, da bi uživala dosmrtno terapijo s statini, sem se odločila, da za povišan holesterol najprej nekaj ukrenem sama in se ne prepustim popolni pasivni vlogi jemanja zdravil. V centru BIORESONA so mi poleg jedilnika in niacinskih priporočil pripravili tudi zanimiv bioresonančni program. Moj holesterol je z 8 padel na 6. Še vedno je rahlo povišan (6), vendar se počutim tako odlično, da sem prepričana, da bom v nadaljnjih mesecih izvajanja vseh ukrepov, ki mi jih je svetovala dr. Rome, holesterol popolnoma uravnala. Res sem hvaležna, saj se je ob tem izboljšalo delovanje tudi moje ščitnice. B. U.«

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.