Astma

Astma

24.04.2021

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni, katere prevalenca v zadnjih dvajsetih letih narašča. Po nekaterih ocenah naj bi simptome astme imelo 300 milijonov svetovnega prebivalstva. Ker se bliža 7. maj, svetovni dan astme, smo za vas pripravili kratek članek na to temo.

Kako prepoznati astmo?

Za astmatsko vnetje je značilna prisotnost eozinofilcev. Ob vnetju se sproščajo mediatorji, kar povzroči preodzivnost dihalnih poti. Preodzivne dihalne poti se na vdihavanje dražljivcev odzovejo s čezmernim zoženjem.

Do zoženja dihalnih poti in s tem pojava simptomov lahko privede vdihavanje alergena, na katerega je bolnik preobčutljiv (pršica, plesni, pelod, alergeni domačih ljubljenčkov). V tem primeru govorimo o alergijski astmi.

Po drugi strani pa astmo lahko povzročajo vdihavanje nespecifičnih dražljivcev iz okolja (onesnažen zrak, tobačni dim), okužba z respiratornimi virusi, telesni napor, stres, mrzel zrak, megla, navsezadnje tudi nekatera zdravila. V tem primeru pa govorimo o nealergijski astmi. Zoženje popusti sčasoma ali šele po zdravljenju.

 

 

Klinična slika astme

V klinični sliki je lahko prisoten eden ali več simptomov:

 • težko dihanje in občutek pomanjkanja zraka, še posebej ob naporu ali v mrazu;
 • stalen suh kašelj brez ostalih sprememb v zdravju;
 • piskanje v prsnem košu pri izdihu;
 • stiskanje v prsnem košu;
 • zbujanje sredi noči ali zgodaj zjutraj zaradi težkega dihanja ali kašlja.

Simptomi so izrazitejši v zgodnjih jutranjih urah. Bolnik z astmo ima lahko le posamezne znake bolezni, na primer samo kašelj. Astma poteka v epizodah, kar pomeni, da se izmenjujejo obdobja z znaki astme in obdobja brez težav. Lahko se kaže kot sezonska težava s kašljem, piskanjem v prsih ali s težko sapo.

 

 

Kako astmo diagnosticiramo?

Na astmo večinoma posumi osebni zdravnik in jo potrdi pulmolog s pomočjo različnih pljučnih testov (spirometrija, metaholinski provokacijski test, bronhodilatatorni testi).

Večina astmatikov ima tudi druge težave z dihanjem in dihali, največkrat različne alergije. Pozitivni alergijski testi še nadalje podpirajo diagnozo astme in lahko pomagajo pri ugotavljanju sprožilcev napadov. Pri starejših bolnikih pogosto odkrijemo tudi gastroezofagelni refluks želodčne kisline in motnje imunskega sistema, na primer atopični dermatitis.

Ker je astma kronična bolezen, zdravilo, ki bi jo popolnoma pozdravilo, žal ne obstaja. Kljub temu pa veliko lahko naredite sami za omilitev astmatskih napadov. Posebej morajo biti pozorni bolniki s senenim nahodom, saj imajo prav ti pogosto astmo kot pridruženo bolezen. Pomembno je čim prej odkriti in prepoznati alergene, ki povzročajo težave, saj lahko z izogibanjem dejavnikov, na katere ste preobčutljivi, preprečite poslabšanje astme.

 

 

Življenje z astmo

Različni dejavniki alergeni so tisti, ki lahko astmo največkrat poslabšajo. Mednje sodijo:

 • stik s pelodnim prahom, izločki pršic, plesnimi, živalsko dlako ipd.;
 • različne snovi na delovnem mestu (živalske beljakovine, insekti, moka, platina, nikelj, lesni prah ipd.);
 • cigaretni dim;
 • virusne infekcije dihal;
 • telesni napor;
 • močne čustvene reakcije;
 • kemijske snovi;
 • aditivi v hrani;
 • zdravila (acetilsalicilna kislina, ibuprofen in druga nesteroidna protivnetna zdravila, β-blokatorji).

Vdih že neznanih količin alergena lahko privede do akutnega poslabšanja astme. Poslabšanje astme poteka v več različnih stopnjah. Pomembno je, da se kot astmatik zavedate, da stik z alergenom astme trenutno ne poslabša, ampak poslabša njene simptome pozneje, in sicer za nekaj dni do nekaj tednov!

V primeru, da simptomi astme trajajo dlje časa, osnovno shemo zdravljenja astme predstavljajo protivnetni inhalacijski steroidi in bronhodilatatorji. Astma se lahko zdravi tudi s pomočjo specifične imunoterapije na način, da spreminjamo imunski odziv. To pomeni, da bolnik ob izpostavitvi alergenu, na katerega je preobčutljiv, ne bo več odreagiral z alergijskim vnetjem.

 

 

Na podlagi naših dosedanjih izkušenj vam lahko z bioresonančno metodo lajšamo simptome, tudi ko konvencionalna terapija ne učinkuje. Gre namreč za dopolnilno metodo zdravljenja, ki spodbuja lastne zdravilne moči telesa.

S pomočjo aparata BICOM najprej ugotovimo, katere obremenitve (alergeni) pri posamezniku povzročajo bolezen, nato pa zajamemo bolnikov motilni frekvenčni vzorec, ki nastane ob stiku z alergenom. Naprava BICOM ga spremeni v terapevtski frekvenčni vzorec (oslabi ali odstrani) in ga prek aplikatorjev vrne v telo. Na ta način zmanjšamo obremenjujoče alergijske frekvenčne vzorce, okrepimo in ojačamo zdrave lastne frekvenčne vzorce ter premagamo osnovno motnjo v telesu.

Aleksandra Barbarić Kovačić, dr. med.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.