Partnerski odnosi: Ključ do sreče in tegob

Partnerski odnosi: Ključ do sreče in tegob

05.02.2021

Dejstvo je, da kadar imamo srečen zakon, je življenje čudovito!

Če imamo srečen zakon, je lažje prenašati težave v službi. Prosti čas, preživet s svojim partnerjem, je bolj zabaven in sproščen. Srečno poročeni ljudje naj bi tudi bili bolj zdravi in živeli dlje kot samski.

Vendar je lahko po drugi strani življenje prava nočna mora, če ste ujeti v slabi partnerski zvezi. S soprogo se prepirata ali se izogibata komunikaciji. S soprogom se ne strinjata o skupnih stvareh in rajši preživljata čas vsak zase.

Vaše delo postane težavnejše zaradi slabega zakona. Vaša delovna vnema in prihodki trpijo, ker ste tako zelo nesrečni. Doseči uspeh na drugih področjih življenja postane težavnejše.

 

 

Ključna sestavina dobrega partnerskega odnosa

»Uspešna zveza temelji na skupnem strinjanju med partnerjema glede trenutnih in dolgoročnih načrtov in ciljev.« L. Ron Hubbard

Najpomembnejši dejavnik za srečen in zdrav zakon je določanje skupnih ciljev. Na primer: par si za skupen cilj postavi vzgojo svojih otrok. Vendar, če si par ne postavi novih skupnih ciljev po tem, ko so drugi cilji že doseženi (v našem primeru bi to bilo, ko otroci odrastejo), se lahko začnejo prepiri. Partnerja se manj družita, se manj pogovarjata, na koncu se lahko zaradi nestrinjanj in nezadovoljstev tudi ločita. Niti se ne zavedata, da je bil glavni razlog za njuno ločitev prav to, da si nista postavila novih skupnih ciljev.

Nekateri pari garajo, da si ustvarijo skupno podjetje. Ko je podjetje uspešno, pa se ločijo. Po navadi rečeta: »Bila sva srečnejša, ko sva bila revnejša in sva se borila za obstoj.« Razlog se skriva v dejstvu, da si nista postavila novih skupnih ciljev, potem ko je podjetje postalo uspešnejše.

 

 

Osebna katastrofa po navadi par združi, ker sta prisiljena, da se strinjata glede novo nastalega skupnega cilja. Na primer: po petih letih zakona se Matej in Sara prepirata vsak dan, vse dokler Sara ne izve, da ima raka na dojki. Nenadoma imata skupen cilj – premagati Sarino bolezen. Strinjata se glede skupnega cilja, zato spet delujeta kot enota.

Podoben primer so novoporočenci. Nekateri novi pari se prepirajo že na medenih tednih. Cilj je bil imeti čudovito poroko. Ko je to doseženo, pa si ne postavita novih izzivov, kjer bi delovala kot ekipa.

Če boste kdaj svetovali paru pred poroko, jima recite: »Na poročnem potovanju si postavita skupne cilje, ki jih bosta uresničevala v vajinem zakonu. Strinjajta se tako glede trenutnih kot tudi dolgoročnih ciljev.«

Če bosta novoporočenca upoštevala vaš nasvet, se bosta združila kot ekipa in se podala na skupno življenjsko pot. Zakon bo srečnejši, saj bosta povezana v skupnem cilju, ki sta si ga zadala. Tako bosta v življenju dosegla več in ne bosta se ves čas prepirala.

Prepiri, jeza ali osebni spori se pogosto rešijo, ko dve osebi najdeta skupen cilj in se glede njega tudi strinjata. Seveda ima lahko vsak svoje individualne cilje, vendar morata za uspešen in srečen zakon imeti tudi skupne cilje, tako kratkoročne kot dolgoročne.

 

 

Priporočila

PRVIČ: S partnerjem se usedita za mizo in določita skupne cilje. Poskušajta se strinjati glede čim večjega števila kratkoročnih in dolgoročnih ciljev. Skupne cilje napišita na list, da jih bosta lahko redno pregledovala.

Cilji so lahko kar koli se skupaj s partnerjem odločita. Na primer: pomagajva sinu, da je med najboljšimi učenci v njegovem razredu. Kupiva večjo hišo. Vsak mesec pojdiva na dvodnevni oddih. Privarčujva za najino upokojitev. Počistiva hišo vsak konec tedna. Pomagajva hčerki, da doštudira medicino, in sinu, da doštudira pravo. Izboljšajva najino igro tenisa. Pomagajva najinemu prijatelju Marku pri zmagi za župana. Znebiva se ščurkov. Pojdiva za en mesec na Kitajsko. Podvojiva velikost najinega računalniškega podjetja. Kupiva ranč s konji.

DRUGIČ: Kadar koli se bosta začela prepirati ali se odmikati drug od drugega, vzemita v roke seznam z napisanimi skupnimi cilji. Preverita napredek vsakega začrtanega cilja. Prav tako preverita in se strinjajta, da imata še vedno iste skupne cilje. Presenečena bosta, koliko skupnih ciljev sta že dosegla. V tem primeru je najbolje, da takoj najdeta in se strinjata o novih skupnih ciljih.

To deluje kot čarovnija, saj bo ponovno soustvarjanje skupnih sanj in ciljev zamenjala vajino jezo in škodljive občutke z občudovanjem, spoštovanjem ter ljubeznijo.

 

 

TRETJIČ: Če ste v iskanju partnerja, si poiščite partnerja, ki si želi postaviti enake in podobne skupne načrte. Ljubezen, privlačnost in dobra komunikacija niso nikoli dovolj. Ugotoviti morata, ali se strinjata glede skupnih načrtov za prihodnost.

ČETRTIČ: Spodbujajte druge pare, da si postavijo kratkoročne in dolgoročne načrte. Če bodo upoštevali vaš nasvet, bodo uživali v srečni zvezi.

Sporočite nam, kako vam gre. Tu smo, da vam pomagamo in vas podpiramo.

Antonina Rome, dr. med.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.