Vpliv črevesja na imunski sistem

Vpliv črevesja na imunski sistem

08.10.2020

Naše črevesje lahko pomembno vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema in zaščito telesa pred zunanjimi vplivi. Kateri so dejavniki tveganja za naš imunski sistem in kakšna je vloga črevesja, pišemo v novem prispevku Aleksandre Barbarić Kovačić, dr. med.

Kakšna je vloga imunskega sistema?

Imunski sistem nas varuje pred vdorom različnih škodljivih snovi, bakterij, virusov in drugih mikroorganizmov. Poleg tega nas varuje tudi pred lastnimi spremenjenimi celicami, kot so rakave celice.

Imunski sistem je sestavljen iz različnih imunskih celic, limfatičnih foliklov in protiteles, ki imajo skupno nalogo, da ločijo dobre od slabih mikroorganizmov. Ob vdoru bakterij, virusov, glivic in zajedavcev se omenjene imunske celice aktivirajo, prepoznajo tujke in jih s pomočjo določenih snovi onesposobijo.

Včasih pa imunski sistem ne deluje pravilno in ni primerno opremljen za boj proti vdorom (ne prepozna škodljivcev). Oslabljena imunost je lahko posledica številnih dejavnikov, zaradi katerih se potem poveča dovzetnost telesa za različne okužbe in bolezni.

 

 

Kateri dejavniki lahko negativno vplivajo na naš imunski sistem?

Najpogostejši dejavniki, ki obremenijo naš imunski sistem ter zmanjšujejo učinkovitosti imunskih celic in protiteles, so:

  • starost,
  • čezmerna telesna teža,
  • slaba prehrana,
  • škodljive snovi iz okolice,
  • kronične bolezni (avtoimunske bolezni),
  • kronični stres,
  • pomanjkanje spanca.

Kakšna je vloga črevesja pri delovanju imunskega sistema?

Pomembni nalogi črevesja sta, da iz zaužite hrane absorbira hranila, ki so potrebna za ohranjanje optimalnega zdravja, in da preprečuje vdor strupov v naše telo.

Za njegovo optimalno delovanje so potrebne številne bakterije. Skupek teh bakterij imenujemo črevesna mikrobiota, črevesna flora ali mikrobiom. Ta mora ostati uravnovešena, da organizem optimalno deluje.

Črevesna flora je sestavljena tako iz dobrih kot slabih bakterij. Vsak posameznik ima svojo edinstveno zbirko in kombinacijo več sto vrst bakterij, ki lahko presegajo kilogram skupne teže. Za zdravo prebavo je nujno, da prevladujejo dobre bakterije in da jih slabe bakterije nikoli ne nadvladajo. Zdrava črevesna flora tako omogoča, da je črevesna sluznica zdrava, z njo pa ostaja optimalen tudi imunski sistem.

Številne študije so pokazale pomembnost ravnovesja bakterij v črevesju in njihovo vpletenost v delovanje prebave, pridobivanje hranil in krepitev imunosti. Njihovo neravnovesje pa je dokazano povezano s stanji, kot so sindrom razdražljivega črevesja (IBS), vnetne črevesne bolezni, celiakija ter celo pojav sladkorne bolezni tipa 2, debelosti in različnih alergij. Zadnje raziskave kažejo tudi, da bi lahko nekatere vrste dobrih mlečnokislinskih bakterij, skupaj s spremembo prehrane, potencialno pomagale pri zdravljenju depresije in različnih avtoimunskih bolezni.

 

 

Kako lahko izboljšate svojo črevesno mikrobioto?

Če imate težave s črevesjem, je zelo pomembna pravilna prehrana oz. dietni ukrepi, ki jih lahko določimo za vsakega posameznika individualno s pomočjo bioresonance BICOM.

Temu sledita redno gibanje ter zadosten vnos tekočin in vlaknin v prehrani. Posebno blagodejna so fermentirana (jogurt, kefir, kislo zelje, kimči in kombuča) ter prebiotična živila (artičoke, fižol, čebula, česen), ki imajo ugoden učinek na prebavo in celo telo. Uživanje omenjenih živil svetujemo samo tistim, ki nimate težav z napihovanjem ali histaminsko intoleranco. Izogibajte se prevelikim količinam industrijsko predelane hrane, rafiniranemu (belemu) sladkorju, nasičenim maščobam in suhomesnatim izdelkom.

Bodite pozorni tudi pri hranjenju, saj čezmerno prehranjevanje lahko povzroči dodatne želodčne in črevesne težave. Oba namreč potrebujeta tudi svoj čas za prebavljanje hrane. Namesto majhnega števila velikih obrokov priporočamo večje število manjših obrokov, ki jih razporedite čez ves dan in uživate na vsake štiri ure. Posebno škodljivo je tudi celodnevno »stradanje«, ki ga zaključimo z enim bogatim in obilnim obrokom.

Hrano dobro prežvečite in poskusite biti umirjeni v času obroka. Malo ljudi se zaveda, da se prebava začne že v ustih z encimi, ki razgrajujejo hrano. Z dobrim žvečenjem hrano razbijemo na manjše delčke, ki so bolj prebavljivi in jih telo lažje izkoristi.

Poskrbite za dnevni ritem prehranjevanja, saj naše črevesje obožuje rutino. Obroke imejte ob približno istih urah. Ko jeste, bodite tukaj in zdaj, izbirajte hrano, ki vam odgovarja, zlasti pa se izogibajte hrani, za katero veste, da vašem telesu povzroča težave in napihnjenost.

Če imate določene težave s prebavo, ampak še ne veste, katera živila vam to povzročajo, smo tu za vas, da vam z veseljem pomagamo!

Aleksandra Barbarić Kovačić, dr. med.

 

Naroči se na pregled

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.