Kronična utrujenost: Ko sezonska utrujenost preide v celoletni pojav

Kronična utrujenost: Ko sezonska utrujenost preide v celoletni pojav

11.09.2020

Kaj je kronična utrujenost in kdaj nastopi?

Utrujenost samo po sebi ni bolezen, ampak le simptom pri različnih boleznih. V kolikor traja dlje kot 1 mesec lahko govorimo o kronični utrujenosti. Sindrom kronične utrujenosti (SKU) je po MKB (mednarodni klasifikaciji bolezni) bolezen, pri kateri je utrujenost le eden od glavnih simptomov večjih bolezenskih in drugih težav.

Sindrom kronične utrujenosti je (po CDC-jevi delovni opredelitvi iz l.1994) bolezen, za katero je značilna trajna ali ponavljajoča se utrujenost, ki se ne izboljša s počitkom in ima za posledico zmanjšanje delovne, socialne in izobraževalne aktivnosti v primerjavi z zmogljivosti pred boleznijo.

 

 

Vzrok bolezni SKU še ni poznan. Strokovnjaki menijo, da lahko obstaja več vzrokov za nastanek sindroma kronične utrujenosti kot so:

 • neodkrit retrovirus ali reaktivacija že obstoječega,
 • motnje v delovanju imunskega sistema,
 • motnje v delovanju osi hipotalamus-hipofiza-nadledvičnica,
 • posledično zmanjšana proizvodnja kortizola, ki vpliva na imunski sistem in
 • pogojena hipotenzija oz. nizek krvni tlak, kar je mogoče najbolj pogost vzrok za nastanek SKU.

V današnjem času sindrom kronične utrujenosti ni tako redka bolezen. Pri pacientih se pogosto ugotavljaju različne nespecifične imunske, endokrine, mišično-skeletne in nevrološke nenormalnosti, ki niso enake pri vseh bolnikih in se lahko pojavljajo tudi pri drugih boleznih, zato jih splošni zdravniki pogosto spregledajo ali pripišejo drugim motnjam.

Pri SKU so lahko prisotni še drugi simptomi, kot so:

 • boleče grlo,
 • boleče vratne in/ali pazdušne bezgavke,
 • bolečine v mišicah in/ali sklepih,
 • občutna prizadetost kratkotrajnega spomina ali koncetracije,
 • glavoboli,
 • spanec po katerem se bolnik ne odpočije,
 • utrujenost po naporu, ki traja več kot 24 ur.

Za potrditev diagnoze je potrebno, da bolnik ima vsaj štiri od navedenih simptomov in da simptomi trajajo vsaj 6 mesecev.

Seveda osebni zdravnik s pomočjo anamneze, kliničke slike in diagnostike izključi druge bolezni kot so zmanjšano delovanje ščitnice, lymsko boreliozo, revmatoidni artritis, rakava obolenja, motnje prehranjevanja in druge bolezni, ki se lahko kažejo s podobnimi simptomi.

Zakaj pride do kronične utrujenost v jesenskih in zimskih mesecih?

Ste se kdaj pritoževali, kako turobni sta megla in dež? Dolgotrajno duhamorno vreme lahko najeda naše telo in duha, še posebej v pustem pozno jesenskem in zimskem času. Manjka tudi sončna energija in zimsko depresivno razpoloženje lahko postane nalezljivo (če so žalostni ljudje okrog vas, lahko postanete žalostni tudi vi).

Pozimi premagujemo pomanjkanje sonca z uživanjem zadostnih količin vitamina D, tudi 5.000 enot dnevno ter vitamina B12.

Ne glede na vremenske razmere je smotrno telo razbremeniti s sprehodi v naravi. Sprehod, kjer našo pozornost usmerimo na naravo okoli sebe, ni le zdravilo za naše telo. Pomaga tudi pri umski izčrpanosti, ki nastane po 8 urnem delavniku.

 

 

Zakaj pride do kronične utrujenost poleti?

Poleti sta prisotna dodatna, a zelo ključna dejavnika - sonce in vročina. Ob vročini z znojem izgubljamo pomembne minerale v telesu, katerih naloga je vzdrževanje napetosti celičnih membran, pritiska v žilnih stenah, prenosa živčnih signalov, sodelujejo pa tudi pri številnih presnovnih reakcijah v samih celicah.

Pitje zadostne količine vode je zelo zaželeno, a ob pomanjkanju mineralov v telesu nezadosten ukrep, saj se voda lahko zadrži v telesu zgolj ob in zaradi dovoljšnje količine mineralov v telesu.

Tako vidimo, da lahko s potenjem zaradi sonca in vročine kaj hitro pridemo v začarani krog občutka mlahavosti in utrujenosti. Takrat v telesu ni dovolj elektrolitov, ki bi vzdrževali dober pritisk v tkivih in žilnih stenah. Ker ni zadostne oskrbe s kisikom v možganih, se pojavijo znaki in simptomi nizkega krvnega tlaka, torej občutkov, "da nisem za nobeno rabo".

Kako se v poletnih mesecih boriti proti kronični utrujenosti?

Obstaja nekaj naravnih metod, kako se lotiti utrujenosti v poletni vročini.

Kalijev napitek: Pripravite si napitek iz kisa ali limone, medu in dodajte še malo ingverja. Napitek shranite v hladilniku in si hladnega postrezite večkrat dnevno.

Bio jušna osnova: Zelo preprost in hiter način za vzpostavitev ravnovesja je tudi uporaba naravne jušne osnove, kot je doma pripravljena vegeta ali bio jušna zasnova. Priprava je zelo hitra. Eno žličko zasnove prelijete z vrelo vodo v kozarcu, pripravek popijete še mlačnega. Zelenjava vsebuje veliko mineralov, a da bi resnično zagotovili veliko koncentracijo v kratki časovni enoti, so t.i. bio jušne zasnove zelo preprosta rešitev. Toliko zelenjave v tako kratkem času namreč ne moremo ali zelo težko zaužijemo.

Tkivne soli: Je mešanica celičnih soli kot jih najdemo v telesu. Kupijo se kot prehransko dopolnilo in jih priporočamo v vsaki poletni potovalni lekarni. Vsekakor pa so primerne tudi za ljubitelje savnanja v zimskem času.

K zgoraj omenjenim nasvetom dodajte tudi B kompleks vitamine v zadostni koncentraciji. Ob vseh teh ukrepih postane pitje zadostne količine vode veliko bolj smiselno. Ob tem naj poudarimo, da je pomembno piti vodo in ne drugih tekočin. Telo potrebuje vodo za dobro delovanje celičnih funkcij. Ostale tekočine (pivo, sokovi, gazirane pijače) v tem kontekstu niso mišljene kot priporočilo.

Z bioresonanco nad utrujenostjo

Pri vsem tem lahko bioresonanca dodatno pomaga uravnovesiti tiste funkcionalne motnje v telesu, ki so nastale zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov. Predvsem trpi avtonomni živčni sistem, katerega ena od nalog je ravno uravnavanje tlaka. Težave se lotimo torej biokemijsko, z nadomeščanjem vitaminov in mineralov ter biofizikalno, s spodbujanjem ponovnega optimalnega delovanja hormonsko živčne osi.

Vedno pa moramo imeti v mislih, da je lahko v ozadju še kaj več ali kakšna druga motnja, ki je ta članek ni zajel. V tem primeru je bioresonanca prvi izbor, saj lahko težavo s pomočjo bioresonančne terapije odkrijemo in svetujemo nadaljnje ukrepanje. Zato ste vljudno vabljeni, da nas kontaktirate za brezplačen posvet po telefonu, kjer lahko preverite, ali vaše težave lahko razrešimo s pomočjo bioresonance.

Aleksandra Barbarić Kovačić, dr.med. in Antonina Rome, dr.med.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.