Nespečnost: Ko so noči dolge in dnevi še daljši

Nespečnost: Ko so noči dolge in dnevi še daljši

10.08.2020

Zagotovo se vam je vsaj enkrat v življenju zgodilo, da ležite v postelji, gledate v strop, štejete ovčke, se obračate z ene na drugo stran postelje ... Vsi okoli vas mirno spijo, vi pa nikakor ne morete zaspati.

Nespečnost (lat. insomnia) je motnja spanja, ki vpliva na biološke funkcije telesa ter telesno in čustveno zdravje. Pri nespečnosti so običajno moteni vzorci spanja, kar pomeni, da lahko:

 • težko zaspimo,
 • se ponoči prebujamo,
 • se prezgodaj zbujamo.

Katere vrste nespečnosti poznamo?

Prehodna nespečnost je pogosto posledica stresa, zunanjih dejavnikov, »jet lag-a«, kratkotrajnih bolezni, poškodb ali podobnih zdravstvenih stanj. Po navadi traja nekaj dni, nato izzveni.

Kratkotrajna nespečnost je pogosto povezana z določenimi čustvenimi situacijami (smrt ljube osebe, hujše oblike stresa, nepričakovan pozitiven ali negativen življenjski dogodek). Lahko traja več tednov, vendar manj kot en mesec. Po razreševanju vplivnega dejavnika navadno izzveni.

Kronična nespečnost je nespečnost, ki traja dlje časa oz. več kot en mesec. Po navadi nastane kot posledica določenih psihičnih bolezni (depresija, anksioznost), zlorabe alkohola, drog, kofeina, uspaval, nekaterih drugih bolezni (hormonske spremembe v menopavzi in andropavzi) ali starosti, ne smemo pa pozabiti na izčrpane zaloge vitaminov v telesu zaradi nekakovostnega načina življenja.

 


Ko nastopi prehodna ali kratkotrajna nespečnost, si lahko pomagamo z meditacijo, prehranskimi dopolnili ali blago športno dejavnostjo. Prav tako se lahko s svojim zdravnikom ali terapevtom posvetujemo o možnostih blaženja posledic kratkotrajne ali prehodne nespečnosti.

Pri kronični nespečnosti pa je vse skupaj lahko veliko bolj zapleteno, saj je najprej treba odpraviti njen izvor, pozneje ali celo hkrati pa težavo nespečnosti, da se ravnovesje v telesu ponovno vzpostavi.

V obeh primerih je lahko, glede na naše zmožnosti in želje, bioresonanca dobra komplementarna terapija, ki lajša nespečnost in njene posledice.

Kako in zakaj spimo?

Proces spanja je bolj zapleten, kot si morda predstavljamo. Ko spimo, se izmenjujeta dve fazi:

 • Non-REM faza, v kateri spimo mirno in globoko, naša očesna zrkla se premikajo počasi (non-rapid eye movement). To je faza, ko se naše telo najbolj regenerira in spočije.
 • REM faza je faza, v kateri sanjamo, spimo »aktivno«, možgani delujejo podobno kot takrat, ko smo budni, očesna zrkla se premikajo hitreje, mišice izgubljajo napetost.

S starostjo se spreminja potrebna količina spanca. V mladosti potrebujemo 8 do 10 ur spanca, pozneje mogoče le 6 ur. Najpomembnejše je, da imamo nepretrgan spanec, saj je prav takšen najbolj kakovosten za naše zdravje.

 

 

Naši nasveti za obvladovanje nespečnosti

Težave z nespečnostjo lahko do določene mere odpravimo že s tem, v kakšnem okolju (torej kje) spimo. Prostor za spanje mora biti primerno zatemnjen, dobro prezračen in ne sme vsebovati motilcev spanja, kot so televizija, računalnik ali mobilni telefon. Te je najbolje, da ne vnašamo v spalnico. Svetujemo tudi, da mobilnih telefonov ne polnimo ponoči, temveč podnevi ali zvečer ter jih nato odstranimo iz omrežja kot tudi iz spalnega prostora.

Držimo se čim bolj rednega urnika spanja:

 • Vedno gremo v posteljo ob isti uri in najpozneje do 23. ure , saj se takrat začne naravno zmanjševati koncentracija kortizola v našem telesu. Tako se telo pripravi na umiritev in spanec. Če telo s prisilo vzdržujemo v budnem stanju krepko čez polnoč in to dalj časa, tvegamo dodatno obremenitev nadledvičnih žlez, izčrpavanje kortizola ter kronično nespečnost.
 • Čeprav rutina ni vedno prijetna, jo naše telo potrebuje za urejeno spanje.
 • Izogibamo se preobilnim obrokom in poživljajočim pijačam, zaužitim pozno zvečer, pred spanjem si privoščimo kratek sprehod, toplo kopel ali vaje sproščanja.
 • Ekranov s škodljivo modro svetlobo ne gledamo vsaj 30 minut pred spanjem.

Zlato pravilo je, da če ste že v postelji in ne morete zaspati, ne vztrajajte! S premetavanjem in buljenjem v strop boste samo psihično obremenili in izčrpali telo , rojevale se vam bodo misli in skrbi. Predlagamo, da če ne morete zaspati v več kot petnajstih minutah, vstanete iz postelje in se vanjo vrnete, ko boste spet zaspani. V vmesnem času se še naprej izogibajte svetlim ekranom, raje se usedite in preberite kakšno poglavje knjige, poslušajte glasbo, spijete malo vode ali čaja.

 


Lahko poskusite z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo skupine vitaminov B in magnezij. Osebje v našem centru je visoko usposobljeno za delo s tako imenovanimi vitaminskimi terapijami kot oblikami pomoči pri spanju. Pomagate si lahko tudi s kapljicami Bach Rescue Night (mešanico cvetnih esenc, ki vas bo nežno podprla, odgnala skrbi in priklicala spanec na oči).

Vedno lahko pridete na bioresonančno terapijo, kjer bomo skupaj celostno pogledali vaše telo in pripravili individualno terapijo, ki vas bo razbremenila in sočasno spodbudila naravni proces uravnavanja spanja. Obenem pa vam bomo tudi svetovali pri vitaminski podporni terapiji kot obliki pomoči pri spanju.

Ali ste vedeli?

Zaradi pomanjkanja spanja se občutno zmanjša sposobnost za vožnjo.

Če smo budni 18 ur, je sposobnost za vožnjo približno enaka, kot da bi imeli 0,05 promila alkohola v krvi.

Če smo budni 24 ur, je sposobnost za vožnjo enaka, kot da bi imeli 0,1 promila alkohola v krvi.

Zato naslednjič dobro razmislite, ko se po neprespani noči usedete za volan!


Pripravila: Aleksandra Barbarić Kovačić, dr. med

 

Naroči se na pregled

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.