Razlike med alternativnimi zdravljenji in metodami

Razlike med alternativnimi zdravljenji in metodami

22.06.2020

Alternativne oblike zdravljenja so pri nas že zelo ustaljen način obravnavanja pacientov. V medicinski krogih sicer raje uporabljamo izraz zdravilstvo ali komplementarne oblike zdravljenja ali celo komplementarna medicina. Pri tem gre zgolj za opredelitev pomena in namena same alternativne medicine v odnosu do klasične medicine. Medtem pa se medicina ne spušča v razlike znotraj komplementarnih oz. alternativnih metod.


Komplementarno vs. Alternativno

Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo sta oktobra 2016 sprejela dopolnjen in usklajen Kodeks zdravniške etike, ki v 6. členu pojasnjuje razmerje med komplementarnimi in alternativnimi postopki ter klasičnim zdravljenjem.


Komplementarno pomeni dopolnilno, medtem ko alternativno pomeni nadomestno. Iz tega izhaja, da v klasični medicini raje uporabljamo izraz dopolnilna ali komplementarna medicina, saj dopolnjuje klasično zdravljenje. V družbi se je izraz alternativne medicine že globoko zakoreninil, a kljub temu še vedno samo dopolnjuje klasično zdravljenje. Če nismo ravno dlakocepski, gre zgolj za pogosto uporabljen izraz. Pomembno je, da razumemo njihova razmerja, kot so opredeljena v uradnih listinah stroke.

Zakon o zdravilstvu opredeljuje pogoje izvajanja zdravilstva. Ponovno poudarjam, da gre za različna pojmovanja istega pomena.

 

 

Metode in sistemi znotraj komplementarne in alternativne medicine

V Sloveniji je po zakonu zdravilstvo urejeno v sisteme in metode, s katerimi se lahko ukvarja zdravnik ali zdravilec.

Sistemi so organizirane celote starodavnega znanja in obsegajo:

  • tradicionalno kitajsko zdravilstvo. Zdravilec uporablja znanja starodavne kitajske vede petih elementov, zelišča, po nauku prilagojeno prehranjevanje, telesne vaje in tudi zdravljenje z igelno akupunkturo.
  • tradicionalno indijsko zdravilstvo – ajurvedo. Uporablja svoj sistem znanj, ki prav tako temeljijo na opazovanju narave in prilagajanju človeka naravnim zakonom. Vključuje svoj sistem prehranjevanja in zdravljenja s pomočjo pravilnega prehranjevanja. Uporabljajo se tudi zelo učinkovita zeliščna zdravila in ajurvedske masaže.
  • homeopatijo. Gre za sistem zdravljenja. Tukaj prehranjevanje ne igra odločilne vloge, ampak način zdravljenja enakega z enakim, kjer se uporablja načelo informacije zdravila v spominu vode. Ta namreč izzove v telesu potrebne obrambne reakcije, da se telo pravilno odzove na bolezen in se pozdravi sámo.

 

 

Metode so opredeljene kot pristop zdravnika k izboljšanju zdravja uporabnika. Pri tem zdravilec ali zdravnik uporabljata:

  • biološko osnovane metode. So metode, pri katerih se za zdravljenje in tudi preprečevanje bolezni uporabljajo živila, zdravilna zelišča ter mikronutrienti (vitamini, minerali, elementi v sledeh). Sem spadajo ortomolekularna medicina, nutricionizem in fitoterapija.
  • manipulativne in telesne metode. So metode, pri katerih se zdravijo in tudi preprečujejo bolezni z masažo mišic, vezivnega tkiva in premiki delov telesa. Primeri tovrstnih terapij so refleksoterapija, kiropraktika, osteopatija, kraniosakralna terapija, Bownova terapija, manualna medicina.
  • energijske metode. So metode vplivanja z elektromagnetnim poljem in delovanjem na človekovo elektromagnetno polje ali biopolje. Biopolje je predvidoma vsaj delno povezano z endogenim bioelektromagnetnim poljem organizmov, ki odraža njegovo biološko stanje. Bioresonanca spada v slednjo skupino.

V centru BIORESONA uporabljamo metodo BICOM bioresonance po sistematiki dr. Rome, ki jo kombiniramo z ostalimi pristopi, predvsem mikronutrienti, prehrano in homeopatijo. Sodelujemo tudi z zunanjimi sodelavci osteopati, kadar celostno pristopimo k obravnavi bolečinskih sindromov in podobnih obolenj.

 

Učinkovitost komplementarnih alternativnih metod

Med študijem medicine so se mi različne statistike v učni literaturi zdele povsem odveč za učenje, niti ene si nisem zapomnila. Ko pa je snov postala uporabna in delo pomemben del mojega življenja, so me statistike začele zanimati. Vsa leta, odkar se ukvarjam s komplementarno medicino, spremljam različna statistična vrednotenja obolenj in zdravljenj s komplementarnimi postopki ter njihovo učinkovitost. Več o tem bom pisala v enem od naslednjih prispevkov.

Spremljajte nas. Vedno ste tudi vabljeni, da nam pišete, saj vam radi pomagamo.

Antonina Rome, dr. med.

 

 

Naroči se na pregled

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.