Ko otroku ponagaja žrelnica

Ko otroku ponagaja žrelnica

09.02.2024

Nika Boncelj je logopedinja ter lastnica zasebne logopedske prakse Logolingo, se pri svojem delu večinoma srečuje z otroki med drugim in desetim letom starosti, ki imajo težave na področju komunikacije, jezika ali govora. V spodnjem prispevku je za BIORESONO opisala simptomatiko, posledice in preventivo povečane žrelnice. 

RAZVOJ GOVORA

Razvoj govora ni ozko področje, ki je vezano le na pravilno izgovorjavo določenih glasov, temveč je rezultat otrokovega zdravega organizma ter anatomije in fiziologije struktur, ki sodelujejo pri produkciji govora. Prav zato je potrebno vsako težavo, ki se pojavi na tem področju, dobro diagnosticirati, poiskati možne vzroke in obravnavati celostno. Tako je tudi pri otrocih, ki imajo težave s povečano žrelnico in posledično razvojem govora.

Otroci so v predšolskem obdobju izpostavljeni različnim virusom in bakterijam, njihov imunski sistem pa je še v razvoju. Popolnoma pričakovano je torej, da ima otrok v predšolskem obdobju približno šest respiratornih obolenj na leto. Če zraven prištejemo še druge bolezni (trebušne viroze, različne otroške bolezni ipd.), nam je hitro jasno, da ima otrokov imunski sistem v tem obdobju ogromno dela. Posledično pa imajo veliko dela tudi žrelnica in mandlji. Nič nenavadnega ni, da otrok ob »prehladu« težje diha skozi nos, slabše spi in morda celo slabše sliši. 

V moji logopedski praksi pa se vse pogosteje srečujem z otroki, pri katerih ti simptomi ne minejo. Takšni otroci imajo izrazito odprta usta, tudi ko niso bolni in težko dihajo skozi nos. Pri nekaterih bi celo lahko rekli, da so »prehlajeni« ves čas. Prav tako se njihov govor kljub logopedski terapiji ne izboljšuje bistveno. Če ob tem starši navajajo še, da njihov otrok nemirno spi in smrči, je čas, da pomislimo, kaj se dogaja z otrokovo žrelnico. Hipertrofija žrelnice je povečanje adenoidnega tkiva, ki se nahaja v zgornjih dihalnih poteh med nosom in zadnjim delom žrela.

Razširjenost povečane žrelnice med predšolskimi otroki je bila ocenjena na 34%, kar pomeni, da je težava precej pogosta. V primeru, da hipertrofija otroku ne povzroča nobenih težav, ni potrebe za posebno skrb. V primeru, da opažate kakšnega izmed spodaj naštetih simptomov pa je zadevo potrebno obravnavati skrbno.

KAKO STARŠI PREPOZNAJO POVEČANO ŽRELNICO

Simptomi in znaki povečane žrelnice so predvsem povezani z zaporo nosu in disfunkcijo Evstahijeve cevi in lahko vključujejo:

  • težko dihanje skozi nos, posledično dihanje skozi usta,
  • odprta usta,
  • hiponazalni zvok pri govoru (zveni kot govorjenje z zamašenim nosom),
  • okužbe srednjega ušesa,
  • slabši sluh,
  • smrčanje,
  • slab zadah in suhe ustnice zaradi dihanja skozi usta.

Poleg tega lahko hipertrofija žrelnice močno vpliva na produkcijo govora, kar povzroči motnje artikulacije, težave z resonanco in slabšo gibljivost jezika.

DEJAVNIKI TVEGANJA IN PREVETIVNO DELOVANJE

V primeru suma, da ima vaš otrok povečano žrelnico, se je vsekakor potrebno posvetovati s pediatrom in kasneje s specialistom otorinolaringologije, ki bosta svetovala ustrezno zdravljenje (najpogosteje so to kortikosteroidna razpršila in operacija). Obstaja pa tudi nekaj preventivnih in alternativnih ukrepov, ki otroka celostno podprejo in lahko pomembno zmanjšajo žrelnico.

Okužbe

Najpogostejši vzrok za hipertrofijo žrelnice so bakterijske ali virusne okužbe, katerim se v predšolskem obdobju težko izognemo, lahko pa poskusimo podpreti imunski sistem otroka, da takšnim okužbam podleže čim manjkrat. Za predšolske otroke je torej izjemnega pomena, da uživajo raznovrstno prehrano, se čim več gibajo na svežem zraku in pojejo čim manj sladkorja, ki organizem obremeni. S prehrano je povezan tudi refluks, ki prav tako lahko vpliva na žrelnico. Tudi v tem primeru je potrebno za otroka izbrati ustrezne prehranjevalne navade. V primeru suma na povečano žrelnico je torej smiselno delovati preventivno in otroku najprej, vsaj za nekaj časa, spremeniti prehrano. To ne pomeni, da bo otrok do konca življenja držal strogo dieto, je pa vsaj za določen čas ustrezno otroku ponuditi manj mlečnih izdelkov, predelanih mesnin, sladkarij ipd. ter v njegovo prehrano vključiti več zelenjave, oreščkov, pustega mesa, svežega sadja in z vlakninami polnih prilog. Takšna prehrana bo ponudila dovolj hranilnih snovi, ne le za boljše delovanje imunskega sistema, ampak celotnega organizma.

Alergeni in okoljski dejavniki

Problematični pa so tudi različni alergeni in okoljski dejavniki, ki dražijo otrokovo sluznico in spodbujajo žrelnico (cigaretni dim, cvetni prah, pršice, onesnaženost, alergeni, plesni ipd.). V tem primeru je potrebno ugotoviti katere so tiste snovi, ki otroka dražijo in jih čim bolj zreducirati iz otrokovega okolja ali pa organizem desenzibilizirati s pomočjo bioresonance. Otroku in vam bo navedena terapija pomagala razumeti zakaj prihaja do težav in jih do določne mere tudi odpravila ali vsaj podprla telo, da se bo z njimi lažje spopadlo.

Članek je za vas pripravila Nika Boncelj, mag.prof.logop. in surdoped.
LOGOLINGO.SI

 

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.