SENENI NAHOD? KAKO SI LAHKO POMAGAM?

SENENI NAHOD? KAKO SI LAHKO POMAGAM?

04.03.2022

Seneni nahod (lat. alergijski rhinoconjuctivitis) je sezonska bolezen, za katero so značilni: kihanje, solzenje, pordele oči, izcedek iz nosu ali zamašen nos, žgečkanje v nosu in požiralniku, glavobol in razdražljivost.

Seneni nahod je posledica preobčutljivosti imunskega sistema na alergene snovi iz okolja, ki jih človek vdihuje. Povzročajo ga cvetni prah ali pelod zelišč, žit, trav, dreves in grmovnic. Spomladanski seneni nahod povzročajo pelodi leske, breze in vrbe. Zgodaj poleti pa pelodi bukve, javorja, hrasta in travniških rastlin (trave, timijan), pozno poleti sledijo pelodi pelina in trstike. Najbolj prizadete so sluznice zgornjih dihalnih poti, nos, obnosne votline in oči. Lahko se pojavlja kot samostojna bolezen ali skupaj z drugimi oblikami alergijskih bolezni, predvsem astme.

Zakaj se pri enih razvija seneni nahod pri drugih pa ne?

Ob stiku z alergenom ali drugim imunogenom pri občutljivih posameznikih pride do nastanka protiteles, ki ob naslednjem srečanju z imunogenom sprožijo imunski odziv. Začne se sproščati histamin in druge vnetne snovi. Histamin poveča prepustnost malih venoznih žilic in povzroča draženje sluznice nosu ter kihanje. Nato pride do vnetnega procesa, ki mu sledijo simptomi senenega nahoda.

Zakaj nekatere osebe pri stiku z alergenom sprožijo imusko reakcijo druge pa ne, še vedno ni znano. Veliko vlogo pri tem pripisujemo genetskim dejavnikom, zato se alergijske bolezni pogosteje pojavljajo znotraj določenih družin. Težave se začnejo pojavljati že v otroštvu ali mlajši dobi, v starejši dobi simptomi postajajo bolj blagi. Ocenjuje se, da okoli 20% ljudi v Evropi in Severni Ameriki trpi z neko obliko senega nahoda.

Kako vam lahko pomagamo mi?

Mnogi pacienti se odločajo za bioresonančno terapijo ravno zaradi stranskih učinkov konvencionalnih zdravil ali pa le-ta ne pomagajo.
V naši ordinaciji lahko z BICOM bioresonančno metodo pripomoremo k olajšanju simptomov, tudi ko konvencionalna terapija ne učinkuje, saj gre za dopolnilno metodo zdravljenja, ki spodbuja lastne zdravilne moči telesa. V času cvetenja se lotimo torej simptomatskega kot tudi vzročnega zdravljenja s pomočjo omenjene metode. Ob tem pa prejmete tudi kapljice, ki so pripravljene podobno kot homeopatsko zdravilo, to pomeni da so obogatene z zdravilnimi frekvencami glede na vaše težave.

NAROČITE BIORESONA KAPLJICE ALI RAZPRŠILO ZA NOS PO VAŠI MERI!

 

Kako si pomagam sam?

Najbolj učinkovit način zdravljenja vseh oblik alergij je izogibanje alergenu, kar je v primeru senenega nahoda skoraj nemogoče. Pelod rastlin se prenaša po zraku, od vira je lahko oddaljen tudi več kilometrov, sončno in vetrovno vreme pa širjenje pelodov še okrepita. Zato je za osebe z izraženimi simptomi senenega nahoda pomembno, da spremljajo informacije o vsebnosti cvetnega prahu v zraku in če se le da upoštevajo naslednje nasvete:

• V mestih ne zračimo stanovanja proti večeru, na deželi pa ne med peto in deseto uro dopoldan (ker je takrat koncetracija pelodov največja).
• Med sezono cvetenja se svetuje, da imate avtomobilska okna zaprta.
• Ob prihodu domov se svetuje, da se takoj oprhamo in se preoblečemo.
• Perilo peremo na visokih temperaturah, sušimo ga v sušilniku ali v stanovanju.
• Na sprehod po naravi gremo ob dežju (ker dež spira cvetni prah).
• Med gibanjem v naravi nosimo sončna očala (da zaščitimo očesne sluznice pred cvetnim prahom).
• Ne nabiramo cvetja.
• Dopuste pogosteje preživljamo v gorah ali na morju.
• Pogosto izvajamo higijeno nosu (spiranje nosu s fiziološko raztopino očisti sluznico alergenov).
• Skrbimo za dobro hidracijo organizma, prehrano bogato klorofilom in omega 3 maščobnimi kislinami.
• Uživamo zadostne količine vitamina C (deluje kot naravni antihistaminik) in vitamina A (pomemben je za zaščito sluznic).
• Ne zadržujemo se v prostorih, kje je prisoten cigaretni dim, ter se izogibamo uporabi parfuma, osveževalcem prostora in mnogim čistilom, saj lahko prav ti poslabšajo seneni nahod.

Marsikdaj je te nasvete zelo težko ali nemogoče upoštevati, zaradi tega klasična medicina priporoča antihistaminike, dekongestivna pršila za nos, kapljice za oči, ter v težjih oblikah kortikosteroide, ki hitro omilijo vaše simptome, a imajo pogosto stranske učinke.

Vedno pa nam lahko tudi pišete. Naša ekipa BIORESONA vam vedno rada pomaga.

 

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.