Sindrom rdeče kože je velika težava atopikov

Sindrom rdeče kože je velika težava atopikov

11.11.2022

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, ki ima pogosto zatišja in akutne zagone ter je v velikem porastu. Razlogi so tako genetski kot posledica vpliva okolja (onesnaženje, kemikalije, cigaretni dim, stres, pot, alergeni...). Klasično dermatološko zdravilo izbora so kortikosteroidne kreme. Nekateri dermatologi kot tudi pacienti že dalj časa opozarjajo na problematiko sindroma rdeče kože.

SINDROM RDEČE KOŽE

Sindrom rdeče kože je izraz, ki ga bolniki in strokovnjaki uporabljajo za neželene učinke, ki se pojavijo po prenehanju uporabe lokalnih kortikosteroidov, ko so le-te uporabljali daljši čas. Te reakcije imenujemo tudi steroidna odvisnost, odtegnitveni sindrom od steroidov, rdeča pekoča koža in steroidni dermatitis.

Pristojni britanski agenciji (Agencija za zdravila in zdravstveno varstvo (MHRA) in Komisija za zdravila za uporabo v humani medicini (CHM)) sta pregledali razpoložljive dokaze o varnosti glede tveganja za lokalne steroidne odtegnitvene reakcije, ki so bile povezane z uporabo lokalnih kortikosteroidov ter izdali poročilo dosegljivo javnosti. V poročilu so povzeli, da je vedno več dokazov, da se reakcije, povezane z ukinitvijo topičnih steroidov, lahko pojavijo po dolgotrajni ali nepravilni uporabi kortikosteroidov, zlasti tistih z zmerno ali visoko koncentracijo. Pravilna uporaba vključuje uporabo teh zdravil za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni za krajši čas ali s kratkimi prekinitvami zdravljenja v daljšem obdobju.

POMEMBNO JE PRAVILNO RAVNOVESJE

Ker pa se BIORESONA centri zavzemamo za čim naravnejši in zdrav slog življenja, seveda stremimo k vzpostavitvi pravilnega ravnovesja tako med posameznikom in njegovo boleznijo kot med klasično in komplementarno medicino.
Pacientu pomagamo prebroditi kritične trenutke izbruhov atopijskega dermatitisa, tudi z namenom da se ognemo preveliki uporabi kortikosteroidov. Le-te naj bodo resnično za najhujša obdobja in res kratek čas.

V kolikor se je pri pacientu razvil sindrom rdeče kože, smo pripravili posebne protokole pri obravnavi le-tega.

V nadaljevanju vam želimo predstaviti primer pacientke enega naših centrov BIORESONA, kjer smo uspešno premagali to težavo.

KAKO JE NINA PREMAGALA SINDROM RDEČE KOŽE

Nina se že od pubertete bori z atopijskim dermatitisom. Od takrat, to je skoraj 20 let, je redno uporabljala kortikosteroidna mazila, saj je bilo stanje neznosno in srbeče. Prizadeto je imela kožo celega telesa, najhuje pa po rokah in obrazu.Temu se pridruži tudi slabše spanje, saj je koža izredno suha in srbeča, kar vodi nadalje v začarani krog vse večjega stresa.

Pred časom se je že odločila, da bo stvar vzela v svoje roke ter opustila kortikosteroidna mazila ter se raje posvetila samim vzrokom. A pojavila se je nova težava: koža je pordela, pekla in srbela, kot da bi gorela po celem telesu. Vztrajno se je borila dalje ter prešla na strogo dieto brez mlečnih izdelkov, sladkorja in glutena. Ugotovila je, da se ji je pojavil sindrom rdeče kože.

Tako je pomoč poiskala tudi v bioresonančnem centru BIORESONA, kjer smo nekoliko prilagodili njeno strogo dieto s pomočjo ciljnega testiranja ter pričeli s pripravami organizma na postopno prilagoditev stanja brez kortikosteroidov. Namreč naše telo proizvaja steroide in znano je, da ob prekomerni in dolgotrajni uporabi umetnih steroidov, naše telo "poleni" in zavre lastne obrambne procese, ki jih vodijo telesu lastni steroidi.

Bližalo se je zimsko obdobje, ko atopiki začutijo slabšanje stanja, saj je ozračje bolj mrzlo in suho. Tega se je bala tudi naša pacientka, a je z veseljem ugotovila, da je to prva zima, ko je stanje kože stabilno, brez poslabšanj.

Kljub temu sta se s terapevtko BIORESONA zavedali, da atopijski dermatitis s prenehanjem uporabe steroidne kreme ne izgine sam od sebe in da je potrebno odkriti vzrok zanj in se truditi za njegovo odpravo oz. omilitev. Alergična dogajanja v obliki vnetja in snovi, ki ga povzročajo, še vedno ostajajo v koži ali telesu in lahko ponovno izbruhnejo na plan.

Ko je vzrok znan, gredo stvari zgolj na bolje, a potrebna je vztrajnost in doslednost pri spremembi nekaterih dejavnikov, ki so pripeljali do poslabšanja stanja. Nina je obiskovala terapije v eno- do dvo tedenskih razmakih 4 mesece. Sedaj je njena koža normalne barve, a vidijo se sledi nekoč hudo prizadetih delov. Redno skrbi za nadaljnjo nego. Na spletu je veliko nasvetov, a ugotovili smo, da mora pacient preizkusiti namige ter poiskati sebi najustreznejšega. Ni čudežnega mazila. Vsekakor pa se svetuje začeti s cinkom in drugimi minerali ter svetlinovim mazilom.

Zelo dobro je, če lahko bolnik pri zdravljenju sodeluje tudi s svojim družinskim zdravnikom in dermatologom.

Za vse člane Društva Atopijski dermatitis nudimo v centrih BIORESONA posebno ugodnost. Delite novico med atopijke in jim pomagajte tudi vi.

Ekipa BIORESONA

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.