Fascialna terapija

Fascialna terapija

07.10.2021

Fascija je vezivno tkivo. Je struktura, ki naše telo drži skupaj. Je tridimenzionalna mreža, ki uravnava telo med mirovanjem in gibanjem, med stabilnostjo in spreminjanjem. Pomembna je za kakršnokoli delovanje v vsakem trenutku; najbolj pa dobimo občutek zanjo, ko okrevamo po poškodbah, travmah, operacijah, oslabelostih.

Sestavljena je iz kolagena ter drugih gelu podobnih snovi, ki omogočajo, da tkiva med seboj lepo drsijo in tečejo po našem telesu v različnih smereh.

Lahko jo imenujemo tudi nepretrgana in trajna moč, ki gre skozi naše telo. Tako kot pri ostalih mehkih tkivih se stopnja njene elastičnosti spreminja, kar nam pomaga, da se izognemo poškodbam ob različnih silah in pritiskih. Zna si opomoči in se vrniti v začetno obliko in velikost. Če se obremenitve vršijo počasi a vztrajno, pride v mreži do odpora, to je do počasne, z zamikom delujoče in dolgotrajne deformacije. Vendar pa lahko ravno s takim pristopom – počasi, globoko, vztrajno – predelamo neprimerno postavljeno tkivo v optimalen položaj, ker uporabimo sposobnost fascije, da se po končanem pritisku ali obremenitvi vrne v izhodiščno nedeformirano stanje.

To »povezovalno« tkivo v/na/okrog vseh delov telesa – kosti, notranjih organov, zob, ligamentov, živcev, žil... – skupaj tvori enkraten povezan sistem. V tem našem telesu razlikujemo globoko in površinsko fascijo. Med seboj nista strogo razmejeni, saj sta v nenehni interakciji. Zamislimo si, da je naše telo tridimenzionalno prepleteno in znotraj te ovojnice so kosti, mišice, živčevje, žile, organi in ostale telesne strukture. Brez fascije naše telo ne bi imelo oblike, podpore, zaščite in ne bi opravljalo svojih funkcij.

Fascija kot sistem

»Sistem fascij« vsebuje varne in učinkovite ročne tehnike, ki se usmerjajo na določen pritisk in spremembo v vezivnem tkivu, z namenom odstraniti bolečino in pridobiti gibljivost, moč in funkcionalnost ali uporabnost.

Ker se v postopku dela s fascijami ponovno vzpostavlja mehanizem telesa, pride do reprogramiranja centralnega živčnega sistema in omogoči normalen funkcionalen obseg gibanja brez starih vzorcev, ki povzročajo bolečino.

Povezave mišice in fascije

Fascija, torej vezivno tkivo, omogoča podporo mišicam in se na njih tudi pritrjuje. Fascija in mišica sta anatomsko nerazdružljivi, saj je premik fascije odgovor na mišično aktivnost.
Fascija je vključena tudi v zaznavanje naše drže in bolečine. V fasciji najdemo mnoge živčne strukture, ki so povezane tako z zaznavanjem kot z občutenjem bolečine.
Fascija nadzoruje ligamente, tetive in vlakna; obenem pa pomaga pri harmoničnem gibanju, kontroli gibanja in omogoča prilagajanje tkiv, medtem ko zagotavlja stabilnost telesa. V optimalni, zdravi, dobro »podmazani« obliki omogoča strukturam, da drsijo ena ob drugi in s tem omogoča prosto gibanje.

Kaj vpliva na fascijo?

Prilagajanje drže in postavitve telesa, poškodbe, travme, operacije... vse to fascijo poškoduje in lahko povzroča bolečine, neprijetnosti, vpliva na funkcijo organov, na prebavo, dihanje.

Fascija se skrči, zatrdi ali odebeli kot odgovor na travmo. V tem primeru travma predstavlja kakršnokoli fizično ali čustveno poškodbo, vnetje, slabo držo, torej vse kar povzroči, da telo izgubi zmožnost prilagoditve.

Najprej se pojavijo telesne omejitve, nato pa pride do pojava sile na fascijo, ki se potegne kot zanka na pletenem puloverju – izgubi se spontanost in prilagodljivost giba, telo pa se postavlja v obrambo pred še večjimi bolečinami, travmami in omejitvami gibanja. Ker je mreža (fascija) razpredena po celem telesu, se omejitve ne pojavijo samo na predelu poškodbe ampak po celotni mreži, torej po celem telesu.

Poškodbe se lahko vlečejo še iz časa otroštva, v dobi odraslosti pa se običajno še potencirajo ali zakomplicirajo.

Pri vnetjih, grobo rečeno, pride do pomanjkanja kisika, ki povzroči nastajanje brazgotin in zlepljanja globokih tkiv.

Slaba drža pa se nanaša na prilagajanje telesa in pove, kako se postavimo v položaj med opravljanjem različnih del ali nalog in kako se spopadamo s stresnimi situacijami. Prilagoditve počasi postanejo nezavedne, avtomatične, mi pa pri tem pozabimo, da s kompenziranjem lahko naše telo poškodujemo. V notranjosti prihaja do nenehnih vlečenj, raztegovanj ter preobremenitev, in ker tega ne čutimo vedno (ali pa vsaj ne v celotnem obsegu), je včasih že (pre)pozno, ko ugotovimo, kaj se dogaja. 

Delo s fascijami

Delo s fascijami je »ročno delo«.
Izvaja se na goli koži, brez olj ali ostalih mazil.
Delujemo po celotni fascialni mreži in na fascialnih linijah, ki so povezane s situacijo; ne samo po dolžini mišice ali kosti ali problematičnega predela.
Iščemo povezave z bolečino, travmo ali nepravilno postavitvijo, zato področje dela ni ravno tam, kjer oseba občuti bolečino. Iščemo omejitve znotraj tridimenzionalne mreže, ker te lahko povzročijo bolečino kjerkoli v telesu.

K fasciji pristopimo spoštljivo, nikoli na silo. Ne gre za uporabo sile ali moči, bolj pomembno je, kako upoštevamo upor, na katerega naletimo.
Osebo spodbujamo, da se osredotoči na svoje telo, da občuti in okrepi učinke delovanja, kar privede do boljšega rezultata. Poleg tega osebo, ki pride k nam, poslušamo pred, med in po delu s fascijami.
Vsak obisk je individualen in edinstven postopek, zato ni vnaprej določenih protokolov.

Pozitivni učinki fascialnih tehnik

 • Odstranitev ali zmanjšanje bolečine in neprijetnosti.
 • Izboljšanje ali ponovna vzpostavitev gibljivosti sklepov.
 • Sprostitev in dobro počutje.
 • Boljše zdravje, zaradi povečanja količine vode v telesu – izmenjava hranil in odpadnih snovi.
 • Izboljšanje ali ponovna vzpostavitev mišičnih funkcij.
 • Izboljšana prebava, presnova in eliminacija.
 • Vzpostavitev ravnovesja in pravilna telesna postavitev.
 • Okrevanje po poškodbah in operacijah.
 • Športnikom pomaga pri ohranjanju optimalnega stanja ali pa spodbuja napredek glede gibanja in uspešnega nastopanja.
 • Napredovanje glede zavedanja fizičnih, čustvenih in duševnih stanj ter iskanje novih možnosti, kako jih razrešiti.
 • Raznoliki pristopi in nadgrajevanje pri razreševanju neprijetnosti.


Fascialna terapija je se odlično povezuje s tehnikami, ki jih uporabljamo v centrih BIORESONA, ko pri pacientu ugotovimo značilne težave, bolečine in potrebo po tovrstni terapiji.

Za več informacij nam vedno lahko pišete po spletnem obrazcu.

Članek smo pripravili v sodelovanju z Uršulo Turnšek.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.