Intoleranca na gluten

Intoleranca na gluten

04.06.2021

V centre Bioresona vse pogosteje zahajajo pacienti, ki navajajo različne težave, na primer:

 • utrujenost,
 • bolečine v mišicah,
 • omotičnost,
 • napihovanje in podobno.

Ob bioresonančnem testiranju odkrivamo obremenjenost z glutenom. Pacientom svetujemo, da se držijo diete brez glutena, s pomočjo podpornih bioresonančnih terapij pa težave nenadoma izzvenijo. Zakaj pride do tega? Kaj sploh je gluten in kako razlikujemo med glutensko intoleranco, preobčutljivostjo na gluten in celiakijo?

Intoleranca na gluten

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, sestavljena iz dveh proteinovgliadina in glutenina –, na katera posamezni ljudje negativno odreagirajo. Gluten je prisoten v pšenici, piri, ječmenu, ržu, kamutu in tudi v drugih žitih, vendar v manjših količinah. Ime gluten izhaja iz angleške besede »glue«, kar pomeni lepilo. Kadar moko zmešamo z vodo, nastane lepljiva snov, kar daje testu elastičnost, po drugi strani pa omogoča, da se ob pečenju kruh dvigne.

Ko gluten doseže prebavni trakt in je izpostavljen celicam imunskega sistema, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči negativen odziv imunskega sistema.


Celiakija

Najtežji negativen odziv imunskega sistema imajo posamezniki z diagnosticirano celiakijo. Imunski sistem napada beljakovine glutena, obenem pa tudi encime v celicah prebavnega trakta. Zato pri teh ljudeh gluten povzroči avtoimunsko reakcijo.

Reakcija imunskega sistema povzroči degeneracijo črevesne stene, kar vodi do pomanjkanja hranil, številnih prebavnih težav, anemije, utrujenosti, počasnega razvoja pri otrocih in dojenčkih, tesnobe, hude napihnjenosti, driske, krčev, alergij, kožnih in drugih težav ter še nekaterih resnih bolezni.


Res je, da celiakija prizadene samo odstotek ljudi, vendar je veliko takih, ki gluten slabo prenašajo in imajo intoleranco na gluten. To pomeni, da ima posameznik povsem podobne reakcije na gluten kot bolnik s celiakijo, obenem pa nima enakih protiteles ter tudi poškodb prebavil v predelu tankega črevesja. Klinične raziskave kažejo pomembno prekrivanje intolerance na gluten s sindromom razdražljivega črevesja.

Intoleranca na gluten

Najpogostejši simptomi glutenske intolerance, ki se pogosto prekrivajo s celiakijo, so naslednji:

 1. Omotičnost po jedi. V članku z naslovom Gluten sensitivity as neurological illness (v prevodu Glutenska občutljivost kot nevrološka bolezen), ki je bil objavljen v znanstveni reviji Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, so raziskovalci odkrili nenavadno reakcijo na gluten v razredu protiteles, znanih kot imunoglobulini (IgG). Strokovnjaki menijo, da prav ta reakcija prispeva k zmanjšanju kognitivne sposobnosti in omotičnosti.
 2. Nepojasnjeno pridobivanje ali izgubljanje telesne teže. Ta pojav nastane zaradi malabsorpcije in prepustnosti črevesja ter sistemskega vnetja, ki ga sproži gluten. Kadar se oseba začne držati glutenske diete, lahko znova vzpostavi zdravo telesno težo.
 3. Težave z ustnim zdravjem. V študiji, objavljeni v BMS Gastroenterology, so odkrili povezavo med občutljivostjo na gluten in »aftoznim stomatitisom« – stanjem, ki je povezano s ponavljajočimi se ustnimi razjedami in aftami. Poleg tega imajo ljudje, občutljivi na gluten, zaradi slabše absorbcije hranil v prebavilih običajno pomanjkanje kalcija – minerala, ki je pomemben za zdravje zob in kosti.
 4. Glavoboli in migrene. Ljudje, ki so občutljivi na gluten, imajo pogosteje diagnosticirane migrene kot ljudje, ki nimajo intolerance na gluten. Vse več nevropsihiatričnih študij povezuje tudi večjo nagnjenost k anksioznosti in depresiji pri tistih, ki imajo glutensko intoleranco.
 5. Težave s kožo in krhki lasje. Pogosto je občutljivost na gluten povezana tudi s kožnimi spremembami, kot so akne, luskavica, ekcemi in dermatitis ter suhi, lomljivi nohti in krhki lasje.
 6. Bolečina v mišicah in sklepih ter utrujenost. Občutljivost na gluten poveča vnetne učinke v telesu, kar je osnovni razlog za bolečine v mišicah in sklepih. Številne raziskave so potrdile povezavo med artritisom in bolečinami v sklepih pri ljudeh, ki so občutljivi na gluten.
 7. Nenavaden odziv imunskega sistema. Protitelesa IgA, ki jih najdemo predvsem v slini in prebavnem traktu, imajo, če je nekdo občutljiv na gluten, škodljiv učinek na imunski sistem. Gre za protitelesa, ki naše telo branijo pred gripo, prehladi in drugimi boleznimi. Ko ta protitelesa nevtralizirajo naš imunski sistem, je veliko bolj verjetno, da bomo podlegli tem boleznim.


Kako se z intoleranco na gluten spopadamo v centrih Bioresona?

Če imate več naštetih simptomov, je vsekakor smiselno opraviti testiranje na glutenska protitelesa v krvi in po potrebi še črevesno endoskopijo. Samo na ta način lahko potrdimo ali izključimo intoleranco na gluten in celiakijo. Vendar testiranje ni smiselno, če ste na brezglutenski dieti, saj lahko pride do lažno negativnih rezultatov.

Ko (oz. če) se celiakija izključi, se še vedno lahko obrnete na nas. S pomočjo bioresonančnega testiranja ter z ustreznimi terapijami in prehranskimi nasveti bomo poskušali doseči, da se čim prej znebite svojih zdravstvenih težav in izboljšate kakovost svojega življenja.

Aleksandra Barbarić Kovačić, dr. med.

 

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.