Vitamin C: Zaščitnik našega telesa

Vitamin C: Zaščitnik našega telesa

21.05.2021

Še pred nekaj leti, ko sem želela pacientom pomagati z vitaminsko terapijo, sem pogosto prejela naslednje odgovore:

»Že tako jemljem preveč tablet. Ne želim še dodatnih.«
»Pojem dovolj zelenjave.«
»Rekli so mi, da je več kot tisoč miligramov dnevnega vnosa vitamina C nevarno za telo.«

Ali to res vse drži?

Vitamini pridobivajo vse večjo pomembnost iz različnih razlogov, bodisi je prisotno nezadovoljstvo s klasičnim zdravljenjem bodisi to v primeru določenih obolenj, kot so viroze, sploh ne obstaja. Osveščenost in želja po zdravem in aktivnem življenju tudi zelo pripomoreta k vse večji uporabi vitaminskih terapij, saj je prehrana vse bolj vitaminsko osiromašena in »mrtva«.

 

 

Dajmo telesu tisto, kar je že v njem

Nekatere živalske vrste še danes sintetizirajo vitamin C iz glukoze. Tako jim v primeru infekcije in povišane temperature v krvi samodejno naraste koncentracija vitamina C. Človeška vrsta je skozi evolucijo to sposobnost žal izgubila, zato moramo vitamin C pridobiti s hrano. V času infekcije je treba količino samo še povečati, in sicer na podlagi zdravstvenih smernic.

Vitamin C ima zelo pomembno vlogo v našem telesu:

 • izboljšuje delovanje kompleksnega imunskega sistema;
 • sodeluje tako pri tvorbi protiteles IgA in IgM kot pri tvorbi interferona v primeru virusnih obolenj;
 • sodeluje pri zorenju limfocitov kot tudi pri celičnem »žretju« ali fagocitozi (v nekaterih imunskih celicah, kot so nevtrofilci, je koncentracija vitamina C kar 40-krat večja v primerjavi s koncentracijo v plazmi/krvi);
 • ščiti celično membrano imunskih celic pred oksidativnimi poškodbami;
 • sodeluje pri biokemijskih procesih nastajanja žolčnih kislin, steroidnih hormonov in noradrenalina;
 • sodeluje pri nastajanju drugih živčnih prenašalcev in hormonov;
 • izboljša privzem železa v črevesju;
 • zmanjša delovanje histamina;
 • obnavlja vitamin E, ki se porablja pri zaščiti celičnih membran;
 • sodeluje pri tvorbi vezivnega tkiva (kolagena).

Gre za kar pisan seznam, kjer je omenjenih le nekaj glavnih funkcij vitamina C. Zato se je pomembno vprašati, zakaj in kako pride do pomanjkanja tega vitamina.

Zavedati se moramo, da živimo v kemični družbi. Okoli nas je več milijonov kemijskih spojin, ki v telesu niso naravno prisotne in lahko povzročajo hude oksidativne okvare, ki jih morajo vitamini nenehno popravljati. Vitamini so tako ključni pri obrambi telesa.

 

 

Zakaj nimam dovolj vitamina C?

Povečana potreba po vitaminu C je vsekakor pogojena z visoko starostjo in nekaterimi telesnimi stanji, kot so:

 • nosečnost,
 • slab imunski sistem,
 • infekcija,
 • operacije.

Vendar pozor! V prvem trimesečju nosečnosti in ob operaciji je treba koncentracijo prilagoditi, saj vitamin C tudi do neke mere redči kri in se zato želimo izogniti morebitni krvavitvi.

Povečana potreba se tudi izkaže pri jemanju nekaterih antidepresivov, kontraceptivih, glukokortikoidih, tetraciklinih in citostatikih.

Kadilci prav tako potrebujejo več vitamina C zaradi dodatnega dnevnega izpostavljanja škodljivim snovem cigaretnega dima. Kadilec bi moral vsako pokajeno cigareto nadomestiti s 100 mg vitamina C, da pokrije potrebe zaščitnih mehanizmov.

Ne smemo pozabiti še na stres, težja fizična dela in intenzivne športne aktivnosti, kjer se vitamin C in ostali vitamini hitreje porabljajo ter je zato potreba po nadomeščanju teh toliko večja.

 

 

Več vzamem, manj imam

Vitamin C se absorbira v tankem črevesju s pomočjo kanalčkov, ki so odvisni od natrija. Večja je koncentracija, manj je izraženih receptorjev za vitamin C in posledično se absorbcija zmanjša oz. prehaja prek pasivnega prehoda brez kanalčkov.
Z naslednjo tabelo si lahko pomagamo razumeti prejšnji odstavek:

Privzem v tankem črevesju v odstotkih Oralna koncentracija vitamina C Dejanska koncentracija, ki se privzame v tankem črevesju
90 %  100 mg  90 mg
100 % 200 mg  200 mg 
75 % 1.000 mg   750 mg
40 % 3.000 mg  1.200 mg 
16 % 12.000 mg  1.920 mg 

 

Z namenom, da se izognemo prevelikim izgubam vitamina C skozi črevesje, priporočamo, da je enkratna doza vitamina C do 1.000 mg dnevno. Vsekakor pa lahko zaužijemo večkrat dnevno po 1.000 mg vitamina C, saj želimo vzdrževati pravilno raven vitamina C v krvi.
V bioresonančnih centrih BIORESONA je vnos vitamina C zelo pomemben spremljevalec uspešnosti bioresonančnih terapij. Zavedati se moramo, da tovarna brez surovin in delavcev ne obratuje učinkovito, čeprav ima zelo dober krmilni sistem. Enako je v našem telesu.

 

 

Z bioresonančno obravnavo lahko izboljšamo delovanje črevesja in celotnega telesa, obenem pa omogočimo boljšo absorpcijo hranil ter vitaminov iz hrane. Predvsem zaradi vitaminsko osiromašene prehrane si ne zatiskam več oči, da naši pacienti prejmejo dovolj vitaminov. Tako so ob obravnavah deležni tudi vitaminskega svetovanja glede na njihove potrebe.

Če vas zanima več o vaših potrebah po vitaminih in živilih, ki bi se jim bilo bolje izogibati ali pa že jemljete veliko količino različnih vitaminskih pripravkov, ste vabljeni na posvet. S seboj lahko prinesete prav vsa prehranska dopolnila, ki jih skrbno pregledamo in pripravimo pravilen vitaminski načrt.

Antonina Rome, dr. med.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

  1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.