Čezmerna telesna teža in vpliv vitaminov

Čezmerna telesna teža in vpliv vitaminov

02.04.2021

Čezmerna telesna teža in debelost sta zdravstveni stanji, pri katerih je prišlo do presežka telesne maščobe, kar bi lahko imelo negativen učinek na zdravje in posledično zmanjšano pričakovano življenjsko dobo ter povečane težave z zdravjem.

Spopadanje z debelostjo in čezmerno težo je za večino izredno težavno, zato je njeno preprečevanje še toliko pomembnejše, začeti pa je treba že v zgodnjem otroštvu. Okusi hrane, s katerimi se srečamo v zgodnjem otroštvu, nas namreč privlačijo tudi pozneje v življenju in se jim zato težje odrečemo. Zelo pomembno je, da se že od začetka srečujemo predvsem z zmerno sladko, slano in mastno hrano.

 

 

Zakaj sploh pride do čezmerne telesne teže?

Ker sta najpogostejša razloga za čezmerno telesno težo in debelost pretiran vnos energije s hrano ter pomanjkanje telesne dejavnosti, sta dieta in telesna dejavnost postala v klasični medicini glavna stebra pri zdravljenju debelosti. Omejeno število primerov debelosti pa ima vzrok tudi v genetiki, nekem drugem zdravstvenem ozadju ali duševni motnji.

Razčlenimo zdaj ta dva glavna stebra na tako razumljiv in zanimiv način, da si bomo vsi zaželeli zdravega načina prehranjevanja kot tudi gibanja.

Je dieta res potrebna?

V centrih BIORESONA rutinsko ob prvem pregledu preverimo živila, ki jih organizem težje presnavlja. Telo ima težave bodisi zaradi ugotovljenih intoleranc bodisi zaradi pomanjkanja ostalih gonilnikov, kot so vitamini, minerali in druga mikrohranila. Pri posvetu težimo k temu, da izboljšamo kakovost prehrane in posledično uvedemo nov način življenja.

Seveda se ob tem zmanjša uživanje energijsko bogatih živil, predvsem sladkorjev, ki so dandanes tihi povzročitelji številnih znanih kroničnih obolenj. Cilj kakovostnega prehranjevanja je vzpostaviti dober limfni pretok. Ob tem pacient hitro izgubi enega do tri kilograme.

Nadaljnji pomemben dejavnik je zadostna vsebnost mikrohranil v prehrani. Ti so v naravni medicini tako pomembni, kot je v klasični medicini pri hujšanju pomembna ustrezna energijska bilanca hranil.
Mikrohranila lahko najdemo v obliki svežih vlaknin v zelenjavi ali žitaricah. Včasih je potrebna tudi suplementacija, saj v vseh letnih časih ni mogoče pridobiti kakovostne sveže zelenjave. Z urejeno prebavo in črevesnim limfnim obtokom bo absorpcija vitaminov iz prehrane ali dopolnil še toliko boljša skozi vse leto.

 

 

Vitamini B-kompleksa

Vitamini B-kompleksa pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin prek aktiviranja encimov, ki so zadolženi za prebavo, absorpcijo in izkoriščanje hranil.
Poleg pospeševanja presnove hrane v energijo vitamin B12 sodeluje tudi pri nastajanju rdečih krvničk, ki so odgovorne za oskrbo telesa s kisikom. Niacinu kot zelo pomembnem vitaminu iz skupine B bom namenila samostojen članek prav kmalu. Omenimo pa, da ima niacin zelo pomembno vlogo pri uravnavanju holesterola in maščob v krvi.

Vitamin D

Prenizka vrednost vitamina D predstavlja tveganje za debelost. Primerjalna študija trdi, da sta vitamin D in debelost povezana, saj starejši posamezniki, ki so imeli primerno koncentracijo vitamina D v krvi (≥30 ng/ml), niso pridobivali telesne teže. Vitamin D ima neposreden vpliv na inzulinsko odzivnost in presnovo maščob.
Če je delež maščobnih celic v telesu previsok, se vitamin D izgublja, pospešeno porablja in razgrajuje. Zato morajo ljudje z indeksom telesne mase nad 25 enot zaužiti 2- do 3-krat večje koncentracije vitamina D. Koliko odrasla oseba s čezmerno telesno težo resnično potrebuje vitamina D, lahko določimo samo z laboratorijskim testom vitamina D v krvi. Najnovejše smernice priporočajo 2.000 do 4.000 IU na dan od začetka oktobra do konca aprila.

Vitamin A

Če nam pozimi primanjkuje naravnega vitamina D, pa je na drugi strani zanimiva študija pokazala, da mraz stimulira sproščanje presnovkov vitamina A v krvni obtok in posledično porabo maščob za namen uravnavanja telesne temperature, kar je številne spodbudilo k razvoju novih terapevtskih možnosti.

Ali brez gibanja gre?

Gibanje je izrednega pomena, četudi ni zadostno za izgubo telesne teže. Pa vendar redno telesno gibanje povzroči v telesu pomembne razlike. Gibanje oskrbuje vse predele, tudi najgloblja tkiva s kisikom in odplavlja presnovne odpadke (metabolite). V nasprotnem primeru, ko gibanja ni, nastopijo tako imenovana tiha vnetja in kronične težave.

Ni nujno, da so suhi ljudje varni pred srčno-žilnimi ali drugimi boleznimi sodobnega časa, saj lahko pri njih pride do visceralne zamaščenosti. To je nalaganje maščobnega tkiva v ali ob pomembnih organih, kot so jetra in srce. Obe obliki debelosti lahko vodita do neodzivnosti na inzulin.

V tem primeru svetujemo načelo treh obrokov, kjer pacient trikrat dnevno zaužije zdrav energijsko in vitaminsko hranilen obrok. V vmesnem času pa se izogiba kakršnimkoli prigrizkom.

 

 

Kako mi lahko pomaga bioresonanca?

Z bioresonančnim testiranjem živil, ki predstavljajo za organizem metabolno oviro, že odstranimo prvi dejavnik na poti k boljšemu počutju in ureditvi telesne teže. Posledično se izboljša tudi absorpcija drugih hranil in mikrohranil iz prehrane.

Bioresonančne frekvenčne terapije, ki naslavljajo metabolizem, so drug pomemben dejavnik. Zelo priljubljeni pa sta tudi ušesna akupunktura in bioresonančna terapija za hujšanje, ki s pomočjo frekvenčne in akupresurne terapije stimulirata tiste točke na ušesu, ki sodelujejo pri metabolnih in hormonskih procesih v telesu.

Če imate podrobnejša vprašanja na temo obvladovanja čezmerne telesne teže s pomočjo bioresonance BICOM, nam pišite ali nas pokličite. Radi vam bomo svetovali.

Antonina Rome, dr. med.

 

Naroči se na pregled

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.