Sveta trojica zime in imunskega sistema: Vitamina C in D ter cink

Sveta trojica zime in imunskega sistema: Vitamina C in D ter cink

04.12.2020

Vitamina C in D ter cink so skupno večkrat označeni kot pomembna trojica vitaminov in mineralov za vzdrževanje zdravega in močnega imunskega sistema. Posledično jih v centrih Bioresona pojmujemo kot sveta trojica zime in svojim strankam priporočamo posebno pozornost pri zadostnem vnašanju teh v telo še zlasti v zimskih mesecih.

 

Zakaj cink?

Cink krepi imunski sistem tako v tkivih kot na sluznicah, vpliva na nastajanje obrambnih celic ter stabilizira celične membrane. Njegova najpomembnejša funkcija je, da zavira razmnoževanje virusov, predvsem prehladnih. Ob tem pa tudi stabilizira človeški dedni material (DNK v jedru celic).

Cink pomaga shranjevati inzulin v celicah trebušne slinavke, kot tudi preprečuje nekatere zaplete pri sladkorni bolezni, kar je zelo pomembno pri diabetikih.

Glede na trenutne korona čase in vsem poznane simptome izgube vonja in/ali okusa ob okužbi z virusom SARS-CoV-2 naj poudarim, da cink sodeluje tudi pri delovanju čutil, tako na vid, sluh, okus kot vonj.

Ima velik pomen pri tvorbi hormonov in plodnosti. Velik delež cinka moški izgublja ob vsakem ejakulatu.

Splošno znano pa je, da cinka primanjkuje tistim, ki imajo slabe lase in nohte ter suho kožo. Cink skupaj z vitaminom A uravnava tvorbo sluznic in kože ter pomaga pri vzdrževanju zdravih keratinskih struktur v laseh in nohtih.

V naših centrih Bioresona svetujemo jemanje cinka kot prehransko dopolnilo tudi pacientom, ki imajo težave s čezmernim uživanjem alkohola, vse dokler se osnovna težava ne razreši. Cink namreč spodbuja encime, ki pomagajo pri razgradnji alkohola v telesu. Prav tako modulira številne živčne prenašalce v možganih, kjer je ključen za delovanje prednjega režnja in naše najbolj kompleksne interakcije s svetom.

Zavedati se moramo, da monoterapija z enim dopolnilom iztiri druga, v primeru jemanja cinka je zdravnik pozoren tudi na vsebnost ali izgubo bakra in železa v telesu. Izrazito pomanjkanje cinka poveča agresivnost, razdražljivost, utrujenost in depresijo.

 

 

Cink v kapsuli ali razpršilu?

Glede na zgoraj opisana področja, kje cink sodeluje pri telesnih funkcijah, v centrih Bioresona svetujemo, da pri prehladnih obolenjih zaužijete 20 mg cinka dnevno. Če ste slabokrvni, ob uživanju cinka dodajte še železo. Cink v sprejih deluje predvsem lokalno, zato je priporočljiv bolj pri prehladu, cink v kapsulah pa deluje sistemsko in učinkuje tako pri prehladu kot ostalih težavah. Kapsule so v večini primerov boljša izbira kot tablete. V nasprotju s tabletami kapsule omogočajo polnitev brez uporabe dodatnih pomožnih snovi. Kapsule so posebej zasnovane za naravno razgradnjo, so lahko prebavljive in omogočajo boljšo absorpcijo hranil med prebavo. Tablete žal te možnosti nimajo.

Cink v kapsulah, ki ga najdete v naši spletni trgovini, je v kelatirani obliki. To pomeni, da se cink absorbira v telo hitreje kot njegove druge oblike. Kelatirani minerali so kombinirani z aminokislinami, pri čemer tvorijo kompleks, ki ga telo lažje in učinkoviteje prebavi ter asimilira. Slednje uvršča cinkov pikolinat med najbolj biološko dostopne in najučinkovitejše oblike minerala cinka.

Našim pacientkam v menopavzi pa svetujemo, da se odločijo za kombinacijo cinka in bakra.

 

 

Zakaj vitamin C?

Vitamin C ima zelo močno sposobnost krepitve imunskega sistema. Gradi protitelesa in snov interferon, ki sodeluje pri obrambi pred virusi. Pospešuje tudi razmnoževanje limfocitov in povečuje aktivnost drugih imunskih celic (nevtrofilcev, eozinofilcev in monocitov). Zanimivo je dejstvo, da imajo v sami imunski celici nevtrofilci 40-krat večjo vsebnost vitamina C kot v krvni tekočini. Vitamin C poleg tega ščiti tudi določene imunske celice pred samorazgradnjo, saj vsebujejo za mikrobe škodljive snovi.

Najpogostejši vzroki, kjer se vitamin C čezmerno porablja, so:

  • jemanje nekaterih zdravil, kot so antidepresivi, uspavala, kontraceptivi, kortikosteroidi, citostatiki in nekateri antibiotiki;
  • alkoholizem in kajenje;
  • starost, nosečnost, dojenje, rast, vročinska stanja, infekcije, operacije;
  • telesni stres in težki fizični napori;
  • različna kronična obolenja.

Koliko vitamina C naj zaužijem dnevno?

Vabim vas, da si ogledate brezplačne webinarje o vitaminu C na našem YouTube kanalu:

Naj povzamemo, kaj je dobro vedeti o jemanju vitamina C. Hkrati lahko zaužijemo tudi 1000 mg vitamina C in to ponovimo večkrat dnevno. Kot preventiva je dovolj, če zaužijete 2- do 3-krat dnevno po 1000 mg vitamina C.

Otroci lahko dnevno zaužijejo 200 do 500 mg vitamina C, a je treba pri jemanju biti pazljiv, saj so razlike v količinah lahko zelo pomembne. Vabimo vas, da nas pokličete ali nam pišete za podrobnejša pojasnila.

Tudi nosečnicam v prvem trimesečju in primerih težjega poteka nosečnosti, kjer je povečano tveganje za krvavitve, bi svetovala previdnost in jemanje največ 1000 mg vitamina C dnevno.

Ker je vitamin C vodotopen, ga zaužijemo z vodo, a nikoli na tešče.

 

 

Zakaj vitamin D?

Tretji pomemben vitamin v naši sveti trojici v boju proti virusom je vitamin D, ki smo mu namenili poseben članek, ki si ga lahko preberete tukaj.

Lahko bi rekli, da je naloga vitamina D nadzorovati imunski sistem telesa. Kadar celica izgubi nadzor nad delitvijo in se začne nenadzorovano deliti (kot na primer tumorske celice), poseže vitamin D v proces samouničenja celice ali aktivira kontrolne mehanizme na genski ravni.

Nekatere celice, ki uničujejo mikroorganizme v telesu (makrofagi), imajo poleg VDR receptorjev tudi lastnost, da same tvorijo svoj lasten vitamin D.

Vitamin D je maščobotopen vitamin, zato je priporočljivo, da se zaužije ob kosilu, ko je v obroku dovolj maščob ali s polnomastnim jogurtom. Vitamin D lahko zaužijete dnevno ali enkrat tedensko, to mu omogoča njegova lastnost shranjevanja v telesnih maščobah.

Sveta trojica

Kot vidimo, ima ta naša sveta trojica skupni imenovalec: krepitev imunskega sistema v boju proti virusom.

Namen komplementarne medicine je dopolnjevati klasično medicino. Zato smo se v našem centru odločili, da vam ponudimo paket vseh treh izdelkov z 20-% popustom. Paket izbranih izdelkov najdete tukaj, popust velja do konca meseca (do vključno 31. 12. 2020).

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Center Komplementarne medicine, Antonina Rome in partnerji, d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.